Рекордно високите целеви стойности в края на годината за S&P

...
Рекордно високите целеви стойности в края на годината за S&P
Коментари Харесай

Ето най-лошият сценарий за фондовият пазар през 2024 година

Рекордно високите целеви стойности в края на годината за S&P 500 и оптимистичните прогнози за 2024 година приказват за позитивни настроения на Уолстрийт. Въпреки това някои пазарни специалисти предизвестяват, че мечият сюжет остава настоящ.

Съществува възможност въздействието на рестриктивната политика на Федералния запас към момента да не се е показало изцяло и да се появят няколко евентуални риска, защото централната банка обмисля понижаване на лихвените проценти.

Фактори като непрекъсната инфлация, възходящ дълг на Съединени американски щати и изтощен американски консуматор биха могли да допринесат за стопански спад, който да се отрази на пазара на акции. Неотдавнашните данни за инфлацията разкриха ненадейно покачване на потребителските цени през декември до 3.4% на годишна база, което усложни вероятностите пред политиката на Фед и отслаби упованията за идно понижаване на лихвените проценти.

Главният икономист на Morningstar Престън Колдуел акцентира , че не е нужна криза, с цел да се намали инфлацията до 2%, и всяка настъпила криза би била неточност на Фед, евентуално поправена посредством бързо и надълбоко понижаване на лихвените проценти.

Според Чарли Рипли, старши капиталов пълководец на Allianz, в случай че закъснелите резултати от повишението на лихвените проценти наваксат, последствията могат да включват закъснение на наемането на чиновници, повишение на безработицата и понижаване на потреблението, което да докара до спад на финансовите пазари.

Историческите данни демонстрират смесена възвръщаемост на фондовите пазари по време на стопански спадове, като позитивна възвръщаемост се следи при към половината от 31 рецесии след Гражданската война.

Притесненията се простират оттатък семействата, защото държавното управление натрупва исторически дълг. Неотдавнашното намаление на рейтинга на американския дълг над $34 трилиона от страна на Fitch сигнализира за евентуални провокации, като по-високите дълготрайни лихвени проценти забавят стопанската система и основават опасности от криза.

Геополитическите опасности, в това число продължаващите спорове в Украйна, Израел и нарушаванията в Червено море, ускоряват опасенията. Напрежението в Азия, изключително по отношение на насочването на вниманието на Китай към Тайван, поражда призрака на отговора на Съединени американски щати и евентуалните световни последствия.

Прекъсванията в Червено море съставляват опасност и за световната инфлация, защото този основен търговски маршрут може да повлияе на енергийните потоци и да способства за инфлационен напън.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР