Рекордно висока глоба беше наложена на верига книжарници в Унгария.

...
Рекордно висока глоба беше наложена на верига книжарници в Унгария.
Коментари Харесай

Наложиха рекордна глоба на книжарница в Унгария заради книга с ЛГБТИ тематика

Рекордно висока санкция беше наложена на верига книжарници в Унгария. Причината - продажба на несъответствуващи книги с хомосексуално наличие, без те да бъдат опаковани в транспарантно фолио, заяви Българска национална телевизия.

Сумата, която веригата би трябвало да заплати, е 12 милиона маджарски форинта или 32 хиляди евро и е най-високата санкция, налагана в историята на търговията с книги в Унгария.

Книгата в основата на проблема е графичният разказ " Сърцебиене " на Алис Осман, който споделя за любовта сред две момчета.

Санкционирането на книжарниците е по силата на противоречивия " Акт за отбрана на детето ", признат от унгарските управляващи през 2021 година. Това е първото в Европа законодателство, чиято цел е да се бори с джендър идеологията в учебните заведения.

Според закона за отбрана на децата хомосексуалността е приравнена с педофилията. Той не разрешава на книжарниците да продават книги, в които по какъвто и да е метод се приказва за хомосексуалност, транссексуалност, промяна на пола или " сексуалността като самоцел ", в раздела за книги за младежи. Задължени са и да ги опаковат във фолио, с цел да не могат да бъдат обсъждани. Според закона сходно наличие не може да бъде предоставяно на лица под 18 години.

Според критиците му обаче, той освен не защитава правата на децата, само че и ги излага на риск. " Законът е толкоз витиеват и обтекаем, че търговците на книги не са наясно по какъв начин тъкмо да го съблюдават ", споделя Кристиан Ниари - един от шефовете на санкционираната верига книжарници.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР