Рекордно висок интерес към бързите кредити бе отчетен в България

...
Рекордно висок интерес към бързите кредити бе отчетен в България
Коментари Харесай

4.4 мрлд. лв. дължат българите от бързи кредити, алармира НПО

Рекордно висок интерес към бързите заеми бе регистриран в България за 2022 година Вземанията по заеми на сдруженията, предлагащи сходни услуги, са нарастнали със 725 млн. лв. на годишна база до общо 4.42 милиарда лв.. Това оповестяват от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Нейният ръководител Пейо Майорски показва, че това съставлява растеж от 19.6% по отношение на последното тримесечие на миналата 2021 година. По думите му единствено за последните три месеца на 2022 година, вземанията на сдруженията профилирани в кредитиране са се нараснали със 132 млн.

Основната аргументи за тегленето на бързи заеми са невъзможността българинът да покрие ежемесечните си разноски и високата инфлация в страната. Според Асоциацията за отбрана на потребителите е притеснително, че такива заеми се взимат от компании за бързи заеми, а не от банки.

Голяма част от хората съумяват да покрият отговорностите си, само че не е дребен броят и на тези, които влизат в спиралата на задлъжнялост. Наказателните лихви при бързите заеми са големи, дългът набъбва, трансферира се задължението на колекторски компании, а те стартират да тормозят и заплашват хората. Срокът за прекосяване към тези компании непрекъснато се съкратява. Лошите заеми се продават до месец-два, разясни Пейо Майорски.

Той акцентира, че главен ангажимент на асоциацията е да бъде основан устав, по който колекторските компании да упражняват активността си. Той прикани българското законодателство да уеднакви клаузите за потребителите - кредитополучателят и кредитодателят да имат равни права, когато се подписва един контракт. Важно е да се четат договорите и общите правила, изясни Майорски.

По думите му размерът на необслужваните заеми възлиза на 302.7 млн. лв. към края на декември 2022. Увеличението по отношение на края на миналата 2021 година доближава 6.7% (+19 млн. лева).

Противно на названието " бързи заеми ", най-масови са заемите със период на погасяване над 5 години - дял от 44.5% към края на предходната година. Те нарастват с 27.6% или 426.1 млн. лв. на годишна база до общо 1.97 милиарда лв. към края на декември 2022 година, сочат данните на Българска народна банка, представени от Асоциацията за отбрана на потребителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР