Рекордно повишение на цените с 47,0% спрямо октомври 2020 г.

...
Рекордно повишение на цените с 47,0% спрямо октомври 2020 г.
Коментари Харесай

НСИ: Ръст на производствените цени през октомври с 24,1% годишно

Рекордно покачване на цените с 47,0% по отношение на октомври 2020 година е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия
През октомври 2021 година индустриалните цени в България се усилват с близо 4% по отношение на предходния месец и означават рекорден растеж на годишна база от над 24% вследствие на нов мощен скок на енергийните цени, демонстрират данни на Националния статистически институт, които са доказателство за продължаващо повишение на инфлация в околните месеци, заяви БНР.

Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) се покачва през октомври 3,8% по отношение на предходния месец. Най-драстично покачване с 8,8% е записано при цените в добивната индустрия и при производството и разпределението на електрическа сила - покачване с 6,4%, до момента в който в преработващата индустрия месечното покачване е с 2,5 на 100.

На годишна база общият показател на цените на производител в страната бележи рекорден растеж с 24,1% по отношение на октомври 2020 година

Рекорден растеж на цените с 47,0% по отношение на октомври 2020 година е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, в добивната индустрия годишното покачване на цените е с 14,3% и в преработващата индустрия - със 17,4 на 100.

По-значителен растеж е регистриран при производството на съществени метали - с цели 47,5%, производството на химични артикули - с 24%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 25,6%. Намаление на цените се следи при производството на тютюневи произведения.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България се усилва през октомври с 4,5% на месечна база и с 25,2% по отношение на година по-рано.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък нараства с 2,6% по отношение на предходния месец и с 22,4% по отношение на съответния месец на 2020 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР