Рекордно обезщенение от 725 млн. долара ще изплати Меtа -

...
Рекордно обезщенение от 725 млн. долара ще изплати Меtа -
Коментари Харесай

Рекорд: Facebook ще плати $725 млн. за теч на данни и скандала с Cambridge Analytica

Рекордно обезщенение от 725 млн. $ ще изплати " Меtа " - компанията притежател на Фейсбук - по групов иск на консуматори за корист с персоналните им данни. Това е финалът на сагата на обществената мрежа с " Cambridge Analytica " - един от най-мащабните кавги за непозволено потребление на информация до момента.

През 2018 година следствие на " Observer " разкри огромна скица за интервенция в президенските избори през 2016 година в Съединени американски щати, извоювани от Доналд Тръмп, както и в акцията в интерес на " Брекзит " във Англия преди провеждането на историческия референдум, извадил страната от Европейския съюз. Тогава се разбра, че посредством възложен достъп до данните на 87 милиона души от Фейсбук, основаната на Острова политическа консултантска компания е профилирала хората и ги е манипулирала посредством подаване на наличие и политически реклами. Сюжетът зачна да се разплита, когато някогашна служителка на " Cambridge Analytica " - Британи Кайзер- проговори за схемата за въздействие върху политическите процеси посредством корист с персонални данни и разбор на усетите, настояванията и настроенията на потребителите

Размерът на компенсацията е исторически за дело, обвързвано със отбрана на персоналните данни в Съединени американски щати. Досега върхът за заплащане на обезщетение по групов иск още веднъж се държеше от Фейсбук, само че сумата беше с 10% по-малка, напомня английският " Гардиън ". В предходния случай обществената мрежа на Марк Зукърбърг бе наказана по групов иск за регистрация на консуматори в услуги за лицево различаване без тяхното единодушие.

" Това историческо съглашение ще обезпечи значимо облекчение за групата в този комплициран и нов случай, обвързван с неприкосновеността на персоналния живот ", обявиха юристите, водещи делото от името на пострадалите консуматори - Дерек Лозер и Лесли Уивър.

В случая с Cambrige Analytica не се стига до правосъден излаз - от " Meta " подписват съглашение за компенсацията в оргомер размер.

В изказване представител на Зукърбърг съобщи: " Стремяхме се към реализиране на съглашение, защото това е най-хубавият интерес на нашата общественост и акционерите. През последните три години преработихме метода си към отбраната на персоналните данни и въведохме цялостна стратегия за отбрана на потребителите. Очакваме с неспокойствие да продължим да построяваме услуги, които хората обичат и на които се доверяват, като поверителността е на напред във времето. "

Компанията не признава нарушавания в границите на съглашението, което към момента би трябвало да бъде утвърдено от арбитър. Срещу Фейсбук бяха повдигнати обвинявания за нарушение на щатски и федерални закони поради това, че са събирани и предоставяни на трети страни потребителските данни на милиони хора. " Фейсбук, макар обещанията си да ограничи достъпа, е траял да разрешава на желан лист от разработчици на приложения да получават достъп до информацията за приятелите на потребителите ", бе изказванието на ищците.

Защитата на Фейсбук беше съсредоточена върху изказванието, че потребителите не могат да чакат безспорна цялост на персоналния живот, откакто са разгласили свои данни в обществената мрежа и тези данни са били притежание на голям брой хора.

През 2019 година арбитър Винс Чабриа отхвърли това изказване, като съобщи: " Споделянето на информация с приятелите ви в обществените медии не отстрани изрично интереса ви към цялост на персоналния живот във връзка с тази информация. "

Скандалът с Cambridge Analytica докара до банкрута на компанията. Когато той бе разгласен, а организацията - закрита, журналистката Карол Келуоладр от " Observer ", която първа разкри дейностите на компанията в интерес на Доналд Тръмп преди президентските избори 2016-та, предизвести: " Помнете - те са експерти по дезинформация. Така че какво тъкмо закриват и за какво? "

Историята беше разказана в документален филм на Netflix с присъединяване на Британи Кайзер.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР