Рекордният им резултат е основната новина от евровота. Ако се

...
Рекордният им резултат е основната новина от евровота. Ако се
Коментари Харесай

Триумфът на крайната десница. Ще ѝ стигнат ли силите, за да получи власт в Европа

Рекордният им резултат е главната вест от евровота. Ако се обединят, ще са втората най-голяма група в европарламента. Имат обаче прекомерно огромни разлики и това обединяване надали ще се случи, споделят специалистите. Ще получат ли крайнодесните власт в Европа?

" Огромен триумф ", " историческо равнище ", " смяна на курса ". Трите цитата принадлежат на трима от водачите на крайнодесните в Европа - от, и.

Думите им пристигнаха, откакто в неделя партиите им фактически на изборите за Европейски парламент (ЕП). Крайнодесни обединения са първа мощ във Франция, Австрия, Белгия, Италия и втора мощ в Германия , Нидерландия и други страни от Европейския съюз (ЕС).

За първи път в Екологичен потенциал ще има толкоз доста представители на евроскептични или ксенофобски придвижвания. Равносметката в цифри сочи, че те ще бъдат над 150 и в случай че се обединят, биха представлявали втората най-голяма група в европарламента след тази на Европейската национална партия (ЕНП), която завоюва изборите.

" Огромният триумф ", за който приказват крайнодесните, е реалност. Въпросът обаче е дали те ще съумеят да реализират " смяната на курса " в Европа, както се заканват.

Краткият отговор, който анализаторите дават, звучи по този начин - крайнодесните няма да стигнат до властта в Европейски Съюз, само че възходът им на тези избори ще затрудни взимането на решения. Ето за какво.
Колко повече са крайнодесните
Към вторник заран към момента не са оповестени окончателните публични резултати от вота във всички 27 страни членки на Европейски Съюз, само че разпределението на силите в новия европарламент е към този момент ясно.

От общо 720 места 186 отиват за дясноцентристката ЕНП, която е безапелационният победител в общоевропейски проект. Вторият главен извод от изборите е точно триумфът на крайнодесните, който към този момент докара до разтърсвания в няколко страни.

Във Франция победител е партията на Марин льо Пен " Национален общ брой ", която взе над 31% от гласовете - или двойно повече от партията на президента Еманюел Макрон (14,6%). Веднага след излизането на първите резултати Макрон призна съкрушителната загуба и насрочи предварителни парламентарни избори.
 Марин льо Пен и Жордан Бардела - водачи на
В Белгия евроизборите бяха извоювани от крайнодясната сепаратистка партия Вламс беланг ( " Фламандски интерес " ). Там те се организираха дружно с парламентарните и локални избори, а министър председателят Александър Де Кро сподели, че подава оставка след провалянето на неговата демократична партия.

В Австрия победител е също крайнодясна групировка - " Партията на свободата ", която заема евроскептична позиция и показва Европейски Съюз като подбудител на войната в Украйна.

В Италия успеха отиде за партията на премиерката Джорджа Мелони, крайнодясната " Италиански братя ", известна с националистически и антимиграционни позиции.

А в Германия " Алтернатива за Германия " (АзГ), която се следи от управляващите, стана втора политическа мощ. Само преди няколко седмици тя от групата " Идентичност и народна власт " в Екологичен потенциал поради крайните си позиции, в това число оправдателните изявления на нейни представители във връзка с нацисткото минало, само че и това не попречи за високия ѝ резултат.

Освен това крайнодесни евродепутати влизат и от България, Испания, Нидерландия, Естония и още няколко страни. С това тяхната численост в новия Екологичен потенциал евентуално ще стане 155 .

В нея влизат 73 депутати от групата на Европейските консерватори и реформисти, 58 от групата " Идентичност и народна власт ", 15 от АзГ, трима от българската " Възраждане " и шестима от полската " Конфедеративна партия ", които за първи път ще имат свои представители.

За съпоставяне в досегашния Екологичен потенциал Европейските консерватори и реформисти имаха 46 места, " Идентичност и народна власт " - 69, а изключените неотдавна АзГ - 11.
Ще получат ли власт
Високият събирателен резултат на всички тези партии обаче надалеч не значи, че крайнодесните ще поемат контрола или ще могат да трансформират фрапантно " курса " на европейските политики.

Това се дължи от една страна на безапелационната победа на ЕНП, а от друга - на естеството на европарламента, който се разграничава от националните парламенти в страните членки на Европейски Съюз. За разлика от депутатите в българското Народно заседание да вземем за пример, евродепутатите не оферират сами закони - това е работа на Европейската комисия.

След това, с цел да се одобри общо европейско законодателство по която и да е тематика, би трябвало да се реализира единодушие сред Екологичен потенциал, Еврокомисията и Съвета на Европейски Съюз, в който са показани страните членки с националните си държавни управления.

Екологичен потенциал обаче избира кой да застане отпред на Европейската комисия (ЕК), на Европейския съвет и кой ще дава отговор за общата европейска външна политика. Именно за тези кадрови решения е значимо разпределението на силите в европарламента.

Първият тест ще пристигна още след няколко седмици, когато следва изборът на нов ръководител на Европейска комисия. Досегашната председателка Урсула фон дер Лайен се бори за нов мандат, като има положителни шансове с помощта на успеха на нейната ЕНП.

Гласовете единствено от нейната групировка обаче няма да са ѝ задоволителни. Последно Фон дер Лайен сподели, че ще търси поддръжка от досегашните си сътрудници - социалистите и либералите. По-рано левите я предизвестиха, че няма да я поддържат, в случай че продължава да договаря и с групата на Европейските консерватори и реформисти, ръководена от италианската премиерка Джорджа Мелони .

За да бъде определена, Фон дер Лайен ще би трябвало да си обезпечи гласовете на най-малко половината от всички евродепутати плюс един, т.е. 361 гласа.

Кой ще бъде отпред на Европейска комисия е значимо, тъй като от управлението ще зависят основни политики на Европейски Съюз - да вземем за пример във връзка с войната в Украйна, Зелената договорка и не на последно място връзките със Съединени американски щати и Китай.

Не се чака обаче крайнодесните да могат да излъчат различен претендент на Фон дер Лайен, като една от аргументите е това, че те не са обединени.

Към момента те са разграничени на двете към този момент упоменати групи - Европейските консерватори и реформисти и " Идентичност и народна власт ", от които втората се счита за по-радикална. Освен това без принадлежност към някоя от двете обединения са евродепутатите от АзГ, както и новоизбрани депутати като тези от " Възраждане ".

Всички тези обединения си наподобяват с рецензиите си към Зелената договорка - проекта на Европейски Съюз за преход към по-устойчива и зелена стопанска система, както и с апелите си за по-строги ограничавания на миграцията.

Те обаче имат и съществени разлики - да вземем за пример за позицията им за Украйна. Докато " Италиански братя " на Мелони желае продължение на поддръжката за нападнатата от Русия страна, партии като " Възраждане " ѝ се опълчват. " Национален общ брой " на Льо Пен във Франция също от години е упреквана в проруски позиции и близки връзки с Кремъл.

Затова и Би Би Си, и Ройтерс означават, че ще е мъчно партиите да се обединят, а без това няма по какъв начин да са ефикасни при гласуванията.

Въпреки това малко преди вота Марин льо Пен, която е водещата фигура в ИД, публично Джорджа Мелони, водач в „ Партията на Европейските консерватори и реформисти “ (ЕКР) , в огромно обединяване. Ръка към Мелани обаче протяга и ЕНП, а решенията предстоят.
Дългосрочната игра
И въпреки всичко, макар че надали ще получат водещата роля в европейската политика, по-големият брой крайнодесни депутати няма да остане без последици. Асошиейтед прес показва, че той ще направи взимането на решения в Екологичен потенциал през идващите 5 години по-трудно.

Преговорите по законодателството ще станат по-бавни, а главните тематики, по които ще си проличи крайнодясното въздействие, ще са тези, с които радикалната десница притегля и огромна част от поддръжката към себе си - миграцията и зеленият преход.

Геролф Анеманс , народен представител от белгийската Вламс беланг, по-рано сподели, че новият европарламент би трябвало да анулира неотдавна контрактувания пакт за миграцията на Европейски Съюз и да смекчи Зелената договорка.

Според Луиджи Скациери, старши откривател в Центъра за европейски промени, въздействието на крайнодесните по тези тематики е към този момент очевидно. През февруари тази година да вземем за пример ЕНП охлади проектите си за разширение на екологичните ограничавания в Зелената договорка.

Това се случи след всеобщи аграрни митинги, както и след апели от страна на разнообразни крайнодесни политици за анулация на зеления пакт.

Според Скациери това е единствено образец за увеличаващото се въздействие на радикалните десни настроения.

" Очаквам следствията от [възхода на крайнодесните в ЕП] да се проявят с течение на времето, а не да имат неотложен резултат ", споделя Скациери пред Ройтерс.

" Те имат много мощно оформящо въздействие върху по-широкия политически спор ", прибавя той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР