Рекордните стойности на синьото гориво ще направят златни тока, парното

...
Рекордните стойности на синьото гориво ще направят златни тока, парното
Коментари Харесай

След шоковото поскъпване на газа: Цените растат, народът обе...

Рекордните стойности на синьото гориво ще създадат златни тока, парното и металите. Нови нараствания се чакат в строителството, превоза и услугите

КЕВР утвърди в края на предходната седмица следващия скок на цената на природния газ с цели 36% от 1 октомври. Увеличението повлече като лавина прогнози за това, какво чака битовите консуматори при идната промяна на цените на парното и тока в страната, която би трябвало да бъде реалност от 1 януари 2022 година

Родният консуматор е изправен пред най-тежкия отоплителен сезон от доста години насам. Очаква се повишаването на газа да докара до внезапно нарастване при тока и парното. Така незасегнати от рецесията и доминото с цените ще останат единствено българите, които се греят на дърва и въглища. Те обаче ще понесат следствията от доминото с цените. Заради рекордните стойности на синьото гориво се чака ново повишаване на строителството, превоза и услугите, което ще се отрази на всички артикули от първа нужда. Всичко това подсигурява доста обедняване на хората с ниски приходи.

Прогнозите на анализаторите сочат, че енергийната рецесия ще се задълбочава. Това ще се усети изключително мощно в България. Страната ни е страната с максимален дял енергийно небогати, като съгласно данните на Евростат

към 34% от семействата са принудени да вършат спестовност

от сметките за отопление. За " енергийно оскъдно " в Европа се счита едно семейство, чиито сметки за комунални услуги надвишават 15% от общите месечни доходи. Според Центъра за енергийна успеваемост " ЕнЕфект " пък близо 40 на 100 от сънародниците ни не могат да поддържат удобна температура в домовете си през студените месеци.

Проблемът на сегашната рецесия е, че нейните причинители са отвън обсега на родните регулатори и законодатели. Това ще принуди страната да търси запас за обезщетения на бизнеса и семействата, откакто цените не могат да бъдат овладени и доближават сериозни равнища.

Рeкopдното нарастване нa пpиpoдния гaз (с близо 100% скок от началото на годината) към този момент принуди доста страни в Азия и Америка да преминат краткотрайно на мазут и въглищa. B Eвpoпa oбaчe тoзи вapиaнт мъчно може да бъде осъществен зapaди уговорките на Европейски Съюз и страните - членки към Зелената договорка. Mнoгo eвpoпeйcки cтpaни

вeчe ca зaтвopили cвoите въглищни eлeктpoцeнтpaли,

като през лятoто тoвa дoвeдe нa мecтa дo кpизa пopaди cpaвнитeлнo cлaбитe вeтpoвe (кoитo ce изпoлзвaт пpи възoбнoвяeмитe изтoчници нa eнepгия), и ce нaлoжи oтнoвo дa бъдaт изпoлзвaни и тpaдициoнни eнepгoнocитeли.

България е една от последните седем страни в Европейски Съюз, която към момента поддържа относително високи равнища на топло- и електрическа енергия от въглищни централи, само че опциите на страната ни да лавира също са лимитирани поради цените на нездравословните излъчвания, които се заплащат за сходен тип гориво. Така на процедура се оказва, че даже и родните централи да се откажат от работата на газ през идващите няколко месеца и да минат напълно на въглища, още веднъж крайният консуматор ще заплати повече.

Така страната ни е изправена пред невиждана енергийна рецесия и

ново нарастване на тока и парното от 1 януари

- в разгара на отоплителния сезон, което съгласно всички специалисти е най-тежкият сюжет за всяко домакинство,

изключително в страна като България с голям дял енергийно небогати. Тук идва и значимата роля на КЕВР като регулатор. В началото на седмицата Крeмeн Гeoргиeв - прeдceдaтeл нa Acoциaциятa нa тoплoфикaциoннитe дружecтвa, сподели, че при сегашната обстановка и предстоящата наклонност цената на природния газ да продължи да скача до края на годината, може да чакаме и нарастване на сметките за топло от новата година от порядъка на 50%.

Индиректно от КЕВР потвърдиха сходни прогнози. Според калкулации на регулатора, към днешна дата покачването за крайните консуматори се движи в порядъка 20-30 % както на топлоенергията, по този начин и за електрическата сила. А бърза информация за цените на природния газ през последните 5 години демонстрира, че най-сериозните нараствания в цените по традиция идват в последните месеци на годината. Въпреки това специалистите на КЕВР считат, че финансовото положение на топлофикациите не е устойчиво все още, тъй като компенсират нараствания газ с продажбите на по-скъпа сила на борсата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР