Рекордните 49,5 милиона души в Западна и Централна Африка се

...
Рекордните 49,5 милиона души в Западна и Централна Африка се
Коментари Харесай

50 милиона души в Африка ги грози глад през 2024

Рекордните 49,5 милиона души в Западна и Централна Африка се чака да гладуват през идната година, по данни на Организация на обединените нации, представени от Ройтерс. Причината е съчетанието от спорове, изменение на климата и високи цени на храните.
Прочетете още
Цифрата е с 4% по-висока, в сравнение с през 2023 г. Очаква се в крайбрежните страни броят на хората, изправени пред изострен апетит, да доближи 6,2 милиона души през 2024 година Това е с 16% повече по отношение на тази година, както излиза наяве от нов районен разбор на продоволствената сигурност, оповестен от Световната продоволствена стратегия и други филантропични организации.

" Острият апетит остава на рекордни равнища в района, но нужното за реакция финансиране не поддържа темпото ", съобщи Марго Вандервелден, настоящ районен шеф на Световната продоволствена стратегия за Западна Африка.

" Недостатъчното финансиране значи, че умерено гладните ще бъдат принудени да пропущат хранения и да употребяват по-малко питателна храна, което ги излага на риск да изпаднат още веднъж във етапи на рецесия или изключителни обстановки, което увековечава цикъла на апетит и недохранване ", уточни тя.

Повече от две на всеки три семейства в Западна и Централна Африка не могат да си разрешат здравословна диета, откри анализът. Разходите за ежедневна питателна диета в централните страни от Сахел - Буркина Фасо, Мали и Нигер, са 110% по-високи от дневната минимална заплата в района.

По данни на Организация на обединените нации страните от Сахел са изправени пред ислямистки протест, който е прокудил към четири милиона души от домовете и фермите им. В Демократична република Конго също има голям брой продължаващи спорове, които са разселили близо седем милиона души. Кризата в Сахел принуди хората да търсят леговище в прилежащи крайбрежни страни, като Кот д`Ивоар, Того и Гана, която се бори с най-тежката си икономическа рецесия.

" Близо 80% от хората, които сега са в затруднено състояние с храните, са в региони, наранени от спорове ", означи Оло Сиб, старши теоретичен консултант към Световната продоволствена стратегия.

Той предизвести, че без интервенция обстановката може да се утежни в допълнение в избрани региони, така като над 2,6 милиона души са изложени на риск от апетит.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР