Рекордната цена е в Разград В 37 града услугите на

...
Рекордната цена е в Разград В 37 града услугите на
Коментари Харесай

Кубикът вода поскъпва, ще стане 6,08 лева

Рекордната цена е в Разград

В 37 града услугите на ВиК нарастват приблизително с 15%. Във втората година на регулаторния интервал Комисията за енергийно и водно контролиране поправя цената на водата с инфлацията, която е 10 на 100. Към това обаче се прибавят нарастването на минималната работна заплата с 19%, както и годишното нарастване на възнагражденията във всичките сдружения с по 15 на 100 по съглашение със синдикатите, както и нараснали разноски за електрическа енергия, написа 24 часа.

При публичното разискване в четвъртък специалист на омбудсмана възрази остро от името на Диана Ковачева против нарастването, което в някои градове фрапантно надвишава междинното.

В Берковица е 80%, в Сливен - 40%, в Сапарева баня - 37%, във Видин - 28%, Габрово - 20%, Добрич - 16%. Най-висока ще е цената на водата в Разград - 6,08 лева за пространствен метър, а в Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище тя минава 5 лева на кубик. В Сливен нарастването е с над 1 лв. по отношение на настоящата от 2,78 лева

Изменението на цените на ВиК услугите е законово и стопански обосновано, реагира ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Според него, в случай че комисията се съобрази с някои популистки претенции за опазване на сегашните цени, които били рискови, регулаторът ще сложи целия водния бранш в риск  и обезпечаването на витално значимите услуги за потребителите щяло да бъде застрашено. Ние това не можем да позволим, акцентира той.

 Комисията променя служебно утвърдените цени годишно, като прибавя насъбраната инфлация за интервала на деяние на бизнес проекта и я поправя с нормативно регламентираните коефициенти за съответната година. За 2024 година с изключение на прилаганите коефициенти, отчитащи успеваемостта на ВиК операторите и разноските, които са осъществени за нови действия и обекти, се прибавя са първи път и напълно нов коефициент. Той регистрира действително изразходваните средства за електрическа енергия, от които ще се приспаднат получените от страната обезщетения за електрическа енергия за миналата 2022 година, като се изключи интервала на деяние на мораториума върху цените.

Ще бъдат регистрирани и постигнатите равнища на значимите индикатори за загуби на вода и енергийна успеваемост като задачата на този инструмент е да се подтиква осъществяването на тези индикатори и да се покачва успеваемостта на сдруженията.

През 2024 година за 8 районни сдружения се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите по отношение на настоящите за 2023 година - в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София - област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 сдружения плануваното нарастване е с над 20% по отношение на настоящите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч, оповестяват от КЕВР. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР