Рекорден скок на приходите си от онлайн платформи отчете организацията

...
Рекорден скок на приходите си от онлайн платформи отчете организацията
Коментари Харесай

Концертният бизнес се възстановява след пандемията |

Рекорден скок на приходите си от онлайн платформи регистрира организацията на създатели и музикални издатели " Музикаутор " за 2021 година в годишния си доклад, признат на Общо заседание на 28 март. На Оценка за съвместимост бе определен и нов член на Управителния съвет на " Музикаутор " – Мария Мутафчиева от „ Mary Boys Band ”, която размени отдръпналия се Любо Киров. Оценка за съвместимост преизбра Валери Славчев, Виктор Стоянов и Дончо Генов в състава на Надзорния съвет на " Музикаутор ".

Основната активност на " Музикаутор " е да събира авторски хонорари за музиката, употребена от малките екрани, радиа, заведения и търговски обекти, онлайн платформи, уредници на концерти и други и да разпределя получените хонорари към създателите на творбите.

Общите доходи от ползватели на музикални права през 2021 година са 9 491 670 лв.. Има 8% растеж по отношение на 2020 година В бранш „ Дигитални права “ събраните авторски хонорари през 2021 година възлизат на 1 191 768 лева и се регистрира рекорден растеж от 222%. Увеличаване на приходите по отношение на миналата година се следи при всички типове цифрови услуги.

Основен източник на хонорари за създателите от цифрови права са музикалните е-платформи и платформите с генерирано от потребителите наличие, които образуват 63,38% от общите доходи. Сред тях са Spotify, Amazon Music, Apple Music&iTunes и YouTube. Едни от най-значимите контракти в бранша са от 2021 година, когато " Музикаутор " лицензира за България интернационалната музикална платформа Tidal, обществените мрежи Instagram и Фейсбук и най-популярната платформа за къси видеа TikTok.

За разлика от цифровите платформи, 2 година търговията, туризмът и концертният бизнес търпяха следствията на COVID рецесията, само че към този момент се наблюдава възстановяване.

Приходите в комерсиалния и туристически бранш през 2021 г. са 1 124 565 лева и бележат растеж от 3.87% за година.

След забележителния спад на приходите през 2020 година предходната година концертният бизнес отбелязва забележителен растеж от 48,5%. Събраните авторски хонорари са 473 751 лева

Основен проблем в концертния бизнес не престават да бъдат порочни практики, показват от " Музикаутор " и ги изреждат: компаниите уредници се сменят и изпразват от активи, крият се доходи от билети, не се изплащат авторски хонорари и доста непознати реализатори отхвърлят концерти в България. Потърпевши са освен създателите на музика, а и публиката, правилните представители на сектора и секторите, свързани с концертната активност, да вземем за пример туризмът, само че и хазната и имиджът на България като културна дестинация.

Музикаутор регистрира и сериозен растеж на разпределените авторски хонорари. През 2021 година те са 12 872 502 лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР