Рекорден консултантски – по същество лобистки – договор на стойност

...
Рекорден консултантски – по същество лобистки – договор на стойност
Коментари Харесай

€ 34 млн. лобистки договор с близък на премиера, разкри С.Диков

Рекорден консултантски – всъщност лобистки – контракт на стойност 34 милиона евро е сключила компанията IGS на близкия до премиера началник на кортовете в Банкя, на които Борисов обича да играе, Иван Григоров Саздов с компания на китайския милиардер Стивън Ло, разкри в първото си предаване по Евроком известният публицист Сашо Диков. 19 минути прибавя забавен подробност – финансовият съветник по същия план е не какъв да е, а съветникът по договорката на... Гинка Върбакова за ЧЕЗ.

Целта на договора на Саздов е по-добра връзка с институциите – държавни и общински, за реализиране на инвестицията в туристическия, хазартен, състезателен и овеселителен комплекс Св. София в размер на 1,6 млрд.евро. Диков подсети, че точно Саздов беше началник на инициативния комитет за издигането на Бойко Борисов за кмет.

Защо се стига до неговите услуги? На 31 юли 2014 година кабинетът Орешарски в оставка взема решение за меморандум и дава статута Инвеститор Клас А на китайците. Служебното държавно управление обаче тупа топката. После идва Борисов 2 и в края на 2014 – началото на 2015 година Мо се доверява на Саздов. Интересно е, че въпреки и връзките им не след дълго да завършват, на 9 август 2017 година кабинетът Борисов 3 удължава периода на меморандума от Орешарски за инвестицията.

В изявление на консултанта пред жуналиста, той признава за контракта, само че твърди, че му е изплатена единствено първата вноска от 250 000 евро или половин милион лв. споде изнесеното от Диков. По други информации в действителност става въпрос за 3 вноски. Интересно е по какъв начин възпитаникът на ВИФ, в този момент НСА, аргументира експертизата си: „ Имам много опит – преди време участвах и в различен план: завода за мотокари за жилищен комплекс, обаче не се получи. Така че опитът ми в това не е паднал от небето. Имах бетонов възел и по тази причина ме търсят...”, съобщи в изявление за Диков консултантът.

Той добави, че в контракта е записано, че той ще има думата при установяване на строителните компании за мегаобекта – няколко хотела,
казина, спортни и конферентни центрове, аквапарк в землището на с. Равно поле, където Ло закупи голфигрището на Красимир Гергов Св. София и над 350 дка земя. „ Трябваше да участваме в строителството, само че го прекратиха”, разяснява консултантът Саздов. Той уверил премиера, че ще „ отбрани интереса на България”, както неведнъж акцентира пред Диков. „ Аз към този момент съм го срещнал и те са имали срещи”, сподели Саздов пред Диков, само че в това време уточни единствено една – на кортовете му в Банкя.

След като не е получил няколко вноски по контракта, по него е заведено арбитражно дело, само че консултантът прецизира, че „ компанията към този момент не е моя”. Т.е. различен ще пази интерсите й и евентуано – съвсем несъмнено – ще вземе неустойката по договора.

Твърде любопитен факт е кой е финансовият консултант по тази договорка. Това е същата компания, която съветва... Гинка Върбакова за ЧЕЗ – Мейн капитал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР