Рекорден е трафикът както на товарни, така и на леки

...
Рекорден е трафикът както на товарни, така и на леки
Коментари Харесай

Рекорден трафик по Дунав мост 2

Рекорден е трафикът както на товарни, по този начин и на леки коли по " Дунав мост " при Видин.

Колоните от тирове, чакащи на излизане от страната са на километри от граничния пункт с Румъния. Затруднено е придвижването по околовръстния път на града, а в дните, когато е най-натоварено, се постанова и колите да чакат дълготрайно за влизане и излизане от Видин.

Заради опашките по предписание на вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи инспекция на организацията на работа на граничния контролно пропускателен пункт.

Повече от денонощие чакат водачите на товарни коли, с цел да преминат граничния пункт с Румъния при Видин. Иван Геренски няма да успее да стигне в точния момент до Австрия и Германия, за където пътува.

" Ситуацията е - седим и чакаме. Три дни една граница. Няма и 12-13 километра, не можем да ги минем три дни ", разяснява Иван Геренски, водач на товарен автомобил.

Подготвен е рамков документ сред България и Румъния за облекчение на процедурите за прекосяване на граничния пункт. Предвиждат се едновременни гранични инспекции, делене на потока от тежкотоварни коли с регистрация в Европейския съюз и от тези, които са от други страни и увеличение на броя на автомобилните везни за претегляне.

" Това е пътят, по който можеме да реализираме изрично облекчение на прекосяването по този гранично-пропускателен пункт и по-късно да можем да надградим с везните. В най-хубавия случай ще можем да увеличим и трасетата и по този начин действително потенциалът може да бъде вдигнат двойно ", изясни Николай Найденов, заместник-министър на превоза.

Все още се чака публично мнение на румънската страна по документа. Друга мярка са буферните паркинги, само че те към момента не се употребяват задоволително от товарните коли.

" Паркингите... тук към този момент има, но като тръгнеш да изпреварваш, работата отива на пердах. Тръгваш да изпреварваш, сътрудника се сърди. Как да му обясниш? Той е турски жител, по какъв начин да му обясня примерно, че би трябвало да отида на паркинга ", споделя Иван Геренски.

Причина за опашките на " Дунав мост " 2 е интензивният трафик, а през последните две седмици броят и на товарните, и на на леките коли е рекорден.

" През последните две седмици се резервира тежкотоварния трафик. Близо 1 100 тира напущат, а влизат 1 400, само че се вижда неведнъж повишение на лекотоврания трафик за денонощие два до три пъти повече от нормалното ", изясни Людмил Любенов, изпълнителен шеф на българо-румънско сдружение " Дунав мост Видин - Калафат ".

Опашките на " Дунав мост " 2 изнервят водачите. Някои са подготвени да изоставен работата си.

" Нещата би трябвало да се решат от високо равнище, ние не можем да ги решим тук. Трябва Румъния и България да кажат нещо в Брюксел, тъй като по този начин не става. Това вреди на нашата стопанска система ", разяснява Мирчо Мирчев, водач на товарен автомобил.

За намирането на дълготрайни решения за ускорение на прекосяването през граничните пунктове с Румъния вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев ще инициира среща с румънския си сътрудник, споделиха от транспортното министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР