Рекорден е броят на новоотпуснатите пенсии през миналата година, отчитат

...
Рекорден е броят на новоотпуснатите пенсии през миналата година, отчитат
Коментари Харесай

Над 100 хиляди са новите пенсионери за година

Рекорден е броят на новоотпуснатите пенсии през предходната година, регистрират от Национален осигурителен институт. Над 100 хиляди са новите пенсионери за година. Намаляват обаче хората, които покриват изискванията за възраст и стаж. Затова от ден на ден се купува стаж, с цел да се получи пенсия, макар повишаването на сумата, която би трябвало да доплатят. Експерти показват, че това е наклонност, която ще се резервира и през следвалите години. Но каква е повода?

Нараства броят на хората, които купуват изчезнал стаж, с цел да се пенсионират, само че растежът в осигурителния приход завиши и сумата, която би трябвало да внесат кандидат-пенсионерите. Ако би трябвало да се пенсионирате в този момент и да купите 5 години стаж - то ще платите над 11 000 лева

Минимален застрахователен приход - 933 лева
Цена за месец стаж - 184.73 лева
Стаж за 5 години - 11 084 лева

" Който може да си го купи, който има опция да си го купи. Не всеки може да го купи ", сподели Антоанета Банева.

Причината от ден на ден хора да купуват стаж е, че в този момент се пенсионират тези, които са били 20-30-годишни през 90-те години, когато в страната има огромен растеж на безработни и заети в сивия бранш. Липсващ стаж се купува и за интервала на висшето обучение.

" Имаме интервали след 90-та сива стопанска система, липса на осигурители, няма предадени ведомости, умряли притежатели, това е единият проблем, хората не могат да си потвърдят стажа ", съобщи Цветанка Гинева, шеф на консултантска компания за пенсионни услуги.

Тенденцията за пазаруване на стаж ще се резервира, изясняват специалисти, само че ще се случва паралелно с различен проблем - демографската рецесия.

" Понеже обичам с числа да приказвам - 2000 година на 100 излезли от полето на труда, са влизали 126 индивида. 2024 година на 100 излезли влизат 69 души. Ние формираме трайна наклонност на недостиг на хора, които влизат в осигурителната система ", изясни проф. Григор Димитров, гл. шеф в Българска стопанска камара.

" Имаме проблем с безработицата, имаме проблем, че имаме огромен % от младежите, които въобще не желаят да работят - над 20% имаме незаетост на младежи до 30 години - това е неприемливо при изискване, че сега стопанската система ни се крепи на работещите пенсионери. Масово хората, които се пенсионират, не престават да работят. Най-вече дамите ", обобщава Цветанка Гинева, шеф на консултантска компания за пенсионни услуги.

Препоръката е хората да употребяват опциите, които дават вторият и третият дирек, с цел да си подсигуряват по-добри приходи и да не се постанова да не престават да работят след пенсия.

" В цяла Европа финансовият дирек е доста по-висок и когато вноските се заплащат за дълъг интервал за 40 години вероятността за приемане на доста по-голяма пенсия е доста по-голяма ", сподели Лидия Шулева, някогашен министър на труда и обществената политика.

В страни като Швеция, Дания и Англия осигуровките за пенсия са част от налозите върху заплатите, като по този метод се събират по-големи вноски.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР