Рекорден бюджет за образование ще отдели Варна през тази година.

...
Рекорден бюджет за образование ще отдели Варна през тази година.
Коментари Харесай

Община Варна стартира строителството на две нови детски градини през тази година 


Рекорден бюджет за обучение ще отдели Варна през тази година. Проекторамката по това перо възлиза на 202 335 000 лева и е с максимален условен дял в общия бюджет на общината – 36,2%. Средствата са доста увеличени – с 30 374 637 лева по отношение на доклада за 2021 година, стана ясно на днешното съвещание на отрасловата комисия, на което беше призната финансовата рамка за функционалност „Образование “.

През 2016 година макрорамката за обучение бе близо 91,2 млн. лева, през 2018 година – 118,5 млн. лева, а през предходната – съвсем 185 млн. лева

Капиталовата стратегия за функционалност „Образование “ за 2022 година е в размер на 14 млн. лв.. Предвидено е създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на 3 детски градини и 3 учебни заведения, като част от финансирането е обезпечено по Програмата на Министерството на образованието за обезпечаване на едносменен режим на образование и сполучливо въвеждане на наложително предучилищно обучение за децата, навършили 4-годишна възраст.

През 2022 година общината възнамерява да стартира строителството на нова детска градина за 4 групи на ул. „Хъшове “ №2 и на нова постройка на ДГ №48 „Ран Босилек“ в с. Тополи. Друг обект, който попада в финансовата стратегия, е ДГ №17 „Д-р Петър Берон “. Предвидени са средства за довеждане докрай на главния ремонт на някогашния дом „Другарче “, който е предопределен за прилагане от детското заведение, както и за нов корпус за 3 групи. Предстоят съществени поправки на площадките за игра в ДГ №2 „Щастливо детство “, ДГ №44 „Валентина Терешкова “ и ДГ №51 „Ран Босилек“ в с. Констатиново.

В програмата е планувано финансиране за нова постройка за Гимназията с преподаване на непознати езици ПГЧЕ „Йоан Екзарх “, за нов корпус за VII СУ „Найден Геров“ и за планове за нови здания на МГ „Д-р Петър Берон “ и ПІІІ ПМГ „Акад. Методий Попов “. Общината е възнамерявала и ремонт на спортните площадки на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов “.

Ще продължат да се развиват и общинските просветителни стратегии, за които са заделени общо 970 000 лева Тази година ще бъдат осъществени стратегиите „Младежки действия 2022 “, „Програма за поощряване креативните заложби на възпитаници и студенти с изявени способности през 2022 година “, „Програма за приобщаващо обучение на деца, възпитаници и студенти от разнообразни етнически групи и в неравностойно обществено състояние през 2022 година “, „Програма за подготовка и поощряване на педагогическите фрагменти в община Варна през 2022 година “, оповестява varna24.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР