Рекорден брой заболели от дребна шарка (морбили) в Европа отчита

...
Рекорден брой заболели от дребна шарка (морбили) в Европа отчита
Коментари Харесай

СЗО отчита бум на морбили в Европа

Рекорден брой болни от дребна шарка (морбили) в Европа регистрира Световната здравна организация. Само за първата половина от тази година са се заразили близо два пъти повече хора по отношение на цялата 2017 година
 
Държавите, които са най-силно наранени в Европа, са Сърбия, където има 14 умряли, Гърция, Франция, Италия, Грузия, Русия и Украйна.
 
В България обаче се следи противоположната наклонност, успокояват здравните управляващи. " У нас има регистрирани осем случая, само че нито един вътрешен - четирима от болните са украинци и молдовци, а другите са български жители, внесли болестта от Италия, Англия и Румъния, на възраст сред 2 и 30 години ”, сподели основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред.
 
Риск от импорт на морбили има, само че от зараза е доста по-малък, тъй като 95% от популацията е ваксинирано, уточни основният здравен контрольор.
 
Над 41 000 са случаите в Европа. Най-засегната е Украйна с 28 000 заболели, следват Сърбия с 5700 и Румъния с 4575. Над 2000 са болните и в Гърция, Франция и Италия. Затова пътуването в тези страни, изключително за деца под 1 година, които към момента не подлежат на имунизация, не се предлага. 20% от инфектираните деца в Европа са точно под 1 година, а общо 95% от заболелите са без имунизация.-->
 ваксина имунизация ThinkStock/Getty Images
“У нас колкото са по-малки децата, толкоз е по-добро имунизационното покритие. Така е и с имунизацията против морбили. На 13 месеца, когато се прави главната, се обгръщат към 95%. Реимунизацията на 12 година е със доста по-нисък обсег - 86 до 90% ”, изясни доктор Кунчев пред " ". Липсата на реимунизация също усилва риска от болест, въпреки и с малко. Ако човек без имунитет срещне болен, рискът да се разболее е 95%.
 
Заразяването става по въздушно-капков път. Отпадналост, липса на вкус и висока температура са измежду първите признаци, до третия ден се появява и мощен обрив по цялото тяло. Инфекцията продължава 7-10 дни. Менингит, пневмония и енцефалит са измежду вероятните затруднения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР