Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в

...
Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в
Коментари Харесай

Рекорден брой участници откриват маскарада Сурва в Перник

Рекорден брой участници ще показват своите обичаи и традиции в 29-ото издание на интернационалния фестивал на маскарадните игри " Сурва ", който се отрива довечера от 18:00 ч. в Перник. Състезателните дефилета също ще стартират през днешния ден, което се случва за първи път в 50-годишната историята на маскарада, оповестява Българска телеграфна агенция. До момента прекосяването на групите се организираше през втория и третия ден на събитието. Очакват се над 10 000 участници, измежду които и 15 задгранични маскарадни групи, да бъдат посетители на събитието, което ще продължи до неделя. Предпоследният път, когато се състоя " Сурва " - през 2019 г, имаше 7500 участници, заяви БГНЕС. 

Проявите стартират още тази заран в 10:00 ч. с откриването на Международна научна конференция на тематика: " Маски, фестивали, музеи " в Общински комплекс " Дворец на културата ". По същото време ще отворят порти креативен ателиета и маскарадни работилници за деца. Днес ще се организира и младежкото дефиле " Сурвакариада ", в което ще вземат участие над 800 възпитаници, най-вече от пернишки учебни заведения. Следобяд, в 13:00 часа, ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с 21 маскарадни групи от цялата страна.

Откриването на фестивала  " Сурва " ще стане с с грандиозния спектакъл   " Завръщането ". Сред гостите на сцената пред Двореца на културата в Перник се чака да бъде и президентът Румен Радев, представители на Федерацията на европейските карнавални градове, посланици, народни представители и други
Церемонията ще бъде допълнена от 3D мапинг шоу, аудиовизуални резултати и други специфични изненади.  

По време на трите фестивални дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена зона за занимания и събития.

В събота и неделя в Мемориала също се чакат голям брой атракции, измежду които занимания за деца, и съвместен концерт на Берковската духова музика и танцови сформира от Пернишко.

Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва " в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден конгрес на Балканите. Той се провежда от община Перник от 1966 година, а през 2015 година празникът " Сурва " е включен в Представителния лист на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР