Рекорден брой секции в чужбина за изборите на 4 април.

...
Рекорден брой секции в чужбина за изборите на 4 април.
Коментари Харесай

Как върви органзиацията за изборите на 4 април в Турция

Рекорден брой секции в чужбина за изборите на 4 април. Нашите сънародници зад граница ще могат да гласоподават в 465 секции. Най-много хора са подали заявки за гласоподаване в Турция, Англия и Германия.

20 890 заявки и 35 секции - такава е обстановката с вота в Турция.

Във Англия, в Турция, даже в Съединени американски щати подадените заявки разрешават примерно броя на избраните секции да бъде подсилен. Само че нормативно това не може да се случи, сподели Димитър Димитров - представител на ЦИК.

Мисля, че това не е почтена обстановка, тъй като има доста мигранти и български жители, които живеят в Турция. Те би трябвало да имат правата да гласоподават свободно и удобно. А с разкриването единствено на 35 секции се нарушава Конституцията, счита доцент Кадер Йозлем - ръководител на федерация на Балканските изселнически организации.

От заявките - ние имаме в Бурса над 4 000, 4 247. За 8 секции предложихме по 7 души за всяка секция - членове. Кореспондираме си по този мотив също с регионалното управление - Валийство за полицейска и здравна помощ, сподели Вели Йозтюрк - ръководител на " Балгьоч ".

Изселническите организации имат опит от предходни избори и споделят, че в деня на вота идват доста хора и без предварителни заявки. Те ще би трябвало да попълнят заявления.

Обаче на предходните избори желаеха на ръка там да попълнят декларациите. Ние желаеме заради епидемията да се позволи гласоподаване с авансово попълнени заявления, с цел да няма струпване пред секциите като се съпоставя от членовете на комисията от секцията данните с персонална карта и декларация дали съответстват и да подпише пред секцията, сподели Вели Йозтюрк.

Мерките против ковид в Турция няма да спрат хората да отидат до урните.

В Турция също хората са загрижени за обстановката към пандемията от ковид. Мисля, че Централната изборна комисия ще вземе нужните ограничения по организацията и ще си сътрудничи с локалните управляващи. Мисля, че те биха решили всички проблеми, тъй че хората да вземат участие в изборите в сигурна среда, счита доцент Кадер Йозлем - ръководител на федерация на Балканските изселнически организации.

Всеки, който се интересува съответно за съответно обитаемо място може да ревизира и в листата дали то е обитаемо място, в което ще има секция или ще би трябвало да избере секция, която не е доста отдалечена от това обитаемо място, сподели представителят на ЦИК Димитър Димитров.

От ЦИК към момента не са разгледали опцията да има повече от една изборна кутия в секция.

Всичко за изборите следете на
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР