Рекорден брой нови заразени с COVID-19 отчитат здравните власти за

...
Рекорден брой нови заразени с COVID-19 отчитат здравните власти за
Коментари Харесай

Почти цяла България е в тъмночервената COVID зона

Рекорден брой нови инфектирани с COVID-19 регистрират здравните управляващи за последното денонощие. От през днешния ден съвсем цяла България е в тъмночервената зона, откакто Разград и Търговище също минаха прага от над 500 инфектирани на 100 000 души. Единственото изключение за момента остава област Кърджали. Средната заболеваемост за страната се повиши на 1582 инфектирани на 100 000 души.

В Националния център по заразни и паразитни заболявания, посредством секвениране, са оценени 234 клинични проби на ковид. Те са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 03-13 януари.

При 129 (55.1%) проби се откри вирусен вид Омикрон, а при 105 (44.9%) - разновидността Делта. Най-голям брой от случаите на новия вид са засечени в град София. На второ място се подрежда Стара Загора.

Съкращаването на периода на годност на зелените документи от една година на 9 месеца не е дискриминация, настояват юристи по здравно право, а в противен случай. При неналичието на сходен документ може да се стигне до съществени рестрикции за пътешестване, което към този момент ще ограничи правата ни за напредване.

„ Към момента към момента се приема, че зелените документи са по-добрият инструмент спрямо това да се затварят граници, когато има талази на епидемията. Другата цел беше да се уеднаквят режимите за прекосяване на границите, защото всяка страна беше въвела разнообразни условия във връзка с карантина и тестове”, споделя Мария Шаркова.

За дискриминация, съгласно юрист Шаркова, може да се приказва в случай че няма налични ваксини за всички жители или достъп до лаборатории, осигуряващи проби. Сега пред хората с две дози, на които документът изтича, има три други благоприятни условия за пътешестване. „ Да си слагат бустер,след който документът ще бъде неопределен, могат да си създадат тест и при негативен резултат да посетят определената дестинация или пък да потвърдят, че са преболедували”, показва тя.

Очаква се напълно скоро да има и нови благоприятни условия за избор на ваксина, съобщи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов - така наречен „ приспособени препарати”.

„ Такива, които да бъдат с по-сериозна резултатност по отношение на актуалните разновидности на вируса. Едната посока е да се създаде едновалентна ваксина, която да бъде ефикасна по отношение на разновидността Омикрон”, съобщи той.

Предстои и утвърждение на ЕМА за две медикаменти против COVID-19 - на Merk и Pfizer. Те ще са във тип на таблетки, които се одобряват в първите дни след заразяването, с цел да предотврати тежко протичане. Засега обаче в страната ни има единствено доставки на моноклонални антитела за лекуване на по-сериозните случаи на инфекцията.

България разполага и с задоволително налични ваксини от всички утвърдени препарати, добави Богдан Кирилов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР