Рекорден брой журналисти са били зад решетките тази година, съобщи

...
Рекорден брой журналисти са били зад решетките тази година, съобщи
Коментари Харесай

Рекорден брой журналисти хвърлени в затвора през 2020-а

Рекорден брой публицисти са били зад решетките тази година , заяви основания в Съединени американски щати Комитет за отбрана на публицистите, обвинявайки държавни управления по света в угнетяване на медиите и подклаждане на дезинформация в подтекста на COVID-19 пандемията, осведоми " Франс прес ".

В годишния отчет на Комитета за отбрана на публицистите се прецизира, че 274 публицисти са били хвърлени в пандиза през 2020 година - най-големият брой, откогато неправителствената организация стартира своето изследване през 1990-те години.

В отчета също по този начин се показва, че тази година са били убити 26 публицисти и чиновници в медиите, като Мексико е посочена като най-опасната страна в света за медиите.
 42 публицисти са убити през 2020 година
42 публицисти са убити през 2020 година

Мексико е преди всичко

" Това е шокиращо и ужасяващо ", акцентира изпълнителният шеф на Комитета за отбрана на публицистите Джоел Саймън.

" Тази вълна от репресии е форма на цензура , която нарушава потока от информация и подхранва инфодемията ", добави той.

Най-големият извършител е Китай за втора поредна година, откри изследването, с 47 публицисти зад решетките и където управляващите единствено предходната седмица задържаха чиновник на американската осведомителна организация " Блумбърг " по съмнение, че заплашва националната сигурност.

Други страни в челните редици по този индикатор са Турция, Египет и Саудитска Арабия, а Беларус и Етиопия, където национални безредици и въоръжени спорове се развихриха тази година, също внезапно са нараснали броя на репортерите зад решетките.

Въпреки че Съединени американски щати не са имали публицисти в пандиза все още на публикуването на отчета, изследването отбелязва, че " невиждани " 110 публицисти са били задържани или арестувани през годината.

Комитетът за отбрана на публицистите съобщи, че отиващата си администрация на Доналд Тръмп носи част от виновността за влошаващата се независимост на медиите в международен мащаб - освен за неналичието на световно водачество на президента на Съединени американски щати в региона на правата на индивида, само че и поради окуражаването на властнически водачи в чужбина с враждебността си към медиите.

" Идващата администрация на Байдън би трябвало да работи като част от световна коалиция, с цел да понижи броя на публицистите в пандиза ", настоя Саймън.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР