Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите

...
Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите
Коментари Харесай

Няма да има български праскови тази година

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради огромните температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета. Долината на прасковите тази година ще остане без праскови. В Сливенско не са виждали сходно поголовно измръзване на овошките повече 30 години, заяви Нова тв.
„ Поражението е 100%. Да не кажа и да се вади градината следващата година. Листът към този момент почва да се развива, подава се изпод, обаче на плодната пъпка е спряло развиването, измръзнала е. Тази година нулева година. Поне разноските да избием, само че и разноските няма да избием”, оплаква се Васил Василев, аграрни производител.
Загубите за стопаните са за стотици хиляди левове.
„ Ако страната помогне някой лев, помогне. Ако ли не, банките, заеми и по този начин нататък”, споделя Иван Митев, аграрни производител.Земеделците не могат да разчитат и на застраховка на продукцията си.
„ По това време на годината, застрахователните компании не подписват застраховки. Те потеглят чак от май месец”, изяснява Йордан Стойков, аграрни производител.
Производителите чакат оценка на вредите от комисия към Областната земеделска работа.
„ Въз основа на тези данни, които ще получат от министерството, се надяваме да получим някаква държавна помощ”, споделя Коста Петров, ръководител на Сдружение „ Българска праскова”.
В област Сливен се отглеждат над 20 000 декара с праскови. Тази година обаче ще се разчита на импорт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР