Рекет за шофьорите на камиони по границите извън шенгенската зона.

...
Рекет за шофьорите на камиони по границите извън шенгенската зона.
Коментари Харесай

Митничари си просят пари за кафе

Рекет за водачите на камиони по границите отвън шенгенската зона. Жертвите в този случай са тираджиите, които пътуват от или през България към Западна Европа. На всяка граница те са принудени да оставят десетки, а от време на време и стотици евро под формата на “пари за кафенце”, споделя репортаж в утринния блок на Нова телевизия.

Красимир Петров е дълготраен водач по пътищата на Европа, минал стотици граници. Тръгва на следващия маршрут от над 1000 километра. 17-те часа пътешестване са най-малкият проблем за водача.

Камионите за дълги пътувания са като миникаравани, оборудвани с всичко належащо. Изнервящият миг е прекосяването на границите преди влизането в Шенгенската зона. Освен общоприетия надзор, тук съвсем на всички места се заплаща под масата. Дребни, от време на време и по-големи суми, които ти подсигуряват бързо прекосяване.

На българо-сръбската граница всички документи за камиона и товара в него са налице. От българската страна на граничен пункт “Калотина” Красимир минава без премеждия. Спира до сръбската контролна будка и там се чува фразата: "Пари за кафе? " Това е паролата, с която граничните чиновници си желаят своето.

Красимир подава 5 евро и не получава ресто. Ако този чиновник ревизира 100 камиона денем, в джоба му влизат безотчетните 500 евро. Същото се повтаря и на идващия надзорен пункт на границата. "Има ли за кафенце? " Давайки “парите” за кафенце, Краси получава пломба, с цел да пломбира товара си.

Граничният чиновник даже не си прави труда да отиде да я постави персонално, както е по разпоредбите. Камионът доближава сърбо-хърватската граница и един от пунктовете от сръбската страна. След обзор на документите още веднъж се чува познатата ключова дума. "Ти си дал за кафенце? За кафенце дал ли си? " Тук “кафето” за сръбския митничар “струва” 5 евро.

Красимир продължава към хърватския пост на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Батровци ". И още веднъж същата обстановка: "Кажи ми нещо за нас има ли? За кафе имаш ли? " Следва инспекция на документите на камиона в постройката на митницата. И тук служителят не пропуща да си изпроси почерпка.

Преминаването на граница с камион е по-сложно от това с лек автомобил. Всеки граничен пункт има няколко контролни точки от двете страни на браздата. В съвсем всяка будка или гишенце желаят отчисление.

Красимир прави равносметката: "Олекнахме с 50 евро. Пари за кафе, за цигари, това е основната дума, с която си желаят от водачите. Това си е изнудване! " За един курс от България до Западна Европа и назад всеки водач би трябвало да приготви най-малко 50 евро за скъпото митничарско кафе. Пари, които водачите заплащат, единствено и само, с цел да преминат.

Пари, с които Красимир би могъл да купи дарове за своите две деца у дома.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР