Река Рейн от векове се използва като маршрут за транспорт

...
Река Рейн от векове се използва като маршрут за транспорт
Коментари Харесай

Най-важният търговски път в Европа отново е изложен на риск, заради екстремния климат

Река Рейн от епохи се употребява като маршрут за превоз на артикули, а край крайбрежията й се раждат редица индустриални колоси. Тези дни обаче са към края си и борбата за това реката да извършва същите функционалности става още по-наложителна. Водата постоянно понижава до равнища, които попречват корабоплаването през летните месеци до есента, фирмите, който са ситуирани по най-важния търговски път в Европа бързат да се приспособяват. Изглежда, че климатичната рецесия удря даже развитите индустриални стопански системи, написа Bloomberg.

Мултинационалният химически колос BASF пренасочва логистиката към влакове и камиони. Производителят на пластмаси Covestro AG има проекти за изключителни обстановки, които включват пренасяне на част от производството в Белгия. Производителите натрупат застояли артикули, комуналните услуги складират в допълнение гориво, а операторите на товарни транспорти се приспособяват към по-ниските равнища на водата като ремонтират плавателните съдове, по този начин, че да могат да плават на по-плитко.

Спад от единствено 10 сантиметра в равнищата на водата значи, че към 100 тона по-малко могат да бъдат превозени на транспортен съд, споделя Флориан Рьотлингшофер, който е шеф на Swiss Rhine Ports.
 Германската индустрия забуксува, поради ниските равнища на река Рейн
Германската индустрия забуксува, поради ниските равнища на река Рейн

Големи колоси трансформират курса за доставки на артикули

Затова се постанова и ремонт на флотилията. Ремонтът на флота на Рейн от 8 900 кораба може да коства към 90 милиарда евро. И това е единствено част от разноските за поддържане на търговията.

От години се създават начинания, които включват системи за ранно предизвестие и драгиране на 50-километров сектор. Този план споре немското държавно управление ще коства 180 милиона евро. Администрацията на канцлера Олаф Шолц се опита да форсира напъните, само че в този момент те са в застой, поради вътрешни пречки.

Първоначално предизвестие за ниските равнища на Рейн дойдоха през 2018 година, когато реката доближи исторически ниски равнища и превозът по реката съвсем спря, което понижи промишленото произвеждане на Германия с 5 милиарда евро. Миналата година Германия записва най-ниския размер търговия по река Рейн и други вътрешни водни пътища най-малко от 1990 година, съгласно немската статистическа организация.
 Река Рейн може да бъде негодна за превоз на артикули напълно скоро
Река Рейн може да бъде негодна за превоз на артикули напълно скоро

Това ще докара до главоболия за редица компании

Реката е и доста значима за обекти като огромното оборудване на BASF в Лудвигсхафен. Най-големият химически цех в света, ситуиран на 10 квадратни километра по продължение на реката товари и разтоварва към 15 шлепа дневно, което съставлява към 40% от транспортния му размер.

Заводите на Covestro в Северен Рейн-Вестфалия също зависят от равнищата на водата на реката. Те получават по-голямата част суровините си и придвижват към една трета от готовите артикули през Рейн. Когато равнищата на водата станат наемат повече кораби за по-леки товари и местят производството на други места в Германия и Белгия.

Компаниите нямат огромен избор, с изключение на да влагат в сходни ограничения, с цел да си обезпечат успокоение, че ще могат да работят.
 Намаляващите равнища на водата на река Рейн към този момент са проблем за континента
Намаляващите равнища на водата на най-важната река е Европа към този момент са проблем за континента

Летните температури на континента се чака да се покачат още повече през идната седмица

Политическа поддръжка не е евентуално да се види в скоро време. Плановете за облекчение на корабоплаването по река Рейн бяха забъркани в разногласия сред трите партии в ръководещата коалиция на Шолц.

Въпреки че Германия даде обещание да усили вътрешното мореплаване и железопътните товари не наподобява да се прави доста по въпроса. Според дълготрайния проект за разноски на държавното управление ще се влагат 270 милиарда евро в транспортна инфраструктура до 2030 година - съвсем половината са предопределени за пътища и по-малко от 10% за водни пътища.

За разлика от Германия, Швейцария към този момент е направи интервенция по драгиране, с цел да улесни достъпа до своите пристанища на река Рейн.
 Река Рейн е на най-ниското си равнище от най-малко две десетилетия
Най-важният речен транспортен кулоар в Европа пресъхва

Това основава опасения за повтаряне на проблемите от 2018 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР