Река Конго е достигнала най-високото си ниво от повече от

...
Река Конго е достигнала най-високото си ниво от повече от
Коментари Харесай

Стотици жертви заради наводнения, 300 000 домакинства са били засегнати

Река Конго е достигнала най-високото си равнище от повече от 60 години, причинявайки наводнения в Демократична република Конго (ДРК) и Република Конго, които съгласно управляващите са лишили живота на повече от 300 души през последните месеци.

Лошото градско обмисляне и слабата инфраструктура направиха някои африкански страни уязвими при неочаквани наводнения след интензивни дъждове, които зачестяват заради изменението на климата.

 Фери Моуа, експерт по хидрология в Управлението на речните пътища на ДРК, съобщи, че службата му е алармирала за високото равнище на водата в края на декември, предупреждавайки, че съвсем цялата заливна зона на столицата Киншаса, която се намира на брега на реката, може да бъде наранена. Вчера реката доближи 6,20 м над морското ниво, което е малко под върха от 1961 година - 6,26 м, сподели той като добави, че наводненията са последвани от извънредно мощни дъждове навътре в страната.

" Наложително е хората, които живеят към реката, да се реалокират ", сподели Моуа.

Няколко квартала в гъсто популации Киншаса в ДРК са наводнени, както и общини допълнително от 10 провинции, оповестиха от министерството на обществените въпроси.

Близо 300 души са починали, а 300 000 семейства са били наранени, като десетки хиляди къщи са разрушени, се споделя в изказване от предходната седмица, написа Българска телеграфна агенция.

В прилежаща Република Конго, чиято столица Бразавил също е ситуирана на брега на реката, минимум 17 души са починали при наводнения в осем области, в това число в столицата, а повече от 60 000 семейства са наранени.

Снимката е илюстративна
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР