Режисьорският дует Грозева-Вълчанов спечели “Кристален глобусна кинофестивала в Карлови Вари.

...
Режисьорският дует Грозева-Вълчанов спечели “Кристален глобусна кинофестивала в Карлови Вари.
Коментари Харесай

Тръгва ли “Бащата” към заветния “Оскар”

Режисьорският дует Грозева-Вълчанов завоюва “Кристален глобус ”на кинофестивала в Карлови Вари. Какво е филмовото ни наличие там до момента

Режисьорската (и фамилна!) двойка Кристина Грозева и Петър Вълчанов реализира самобитен кино хеттрик.

И то не къде да е, а в Карлови Вари. След многото оценки, получени от предходните им произведения “Урок ” и “Слава ”, в този момент “Бащата ” завоюва “Кристален глобус ” - най-голямата и влиятелна премия за най-хубав филм на 54-ия интернационален кино фестивал в чешкия град.

В главната конкурсна стратегия “Бащата ” се състезава с 11 кино лентата. Той е копродукция сред България и Гърция.

Фестивалът в Карлови Вари се счита за най-престижния в Централна и Източна Европа. Началото му е през 1946 година, когато в два чешки града - Марианске Лазне и Карлови Вари, се организира кинофестивал, само че без спортен темперамент. В него вземат участие седем страни. През 1948 година фестивалът е открит трайно в Карлови Вари и е въвъден конкурсен статус.

През 1960 година получава най-престижната в сектора

интернационална

категория “А ”

Характерно за него е, че се посещава от доста младежи от цяла Европа.

И “Бащата ”, както и “Урок ” и “Слава ”, са снимани по действителни случаи.

В “Урок ” е историята на учителката, която ограбва банка и се пробва да погаси задълженията на фамилията.

“Слава ” споделя за железничаря, който открива в жп региона си голяма сума пари и я предава на управляващите.

За признателност управляващите го награждават с съвременен часовник, който се оказва фалшив. И мъжът стартира битка да му върнат остарелия негов часовник с марка “Слава ”.

И двата кино лентата са остро обществени. Те са като скалпел, с който двамата режисьори, а и съсценаристи, проникват надълбоко във значими публични тематики. Художественият им разбор е безмилостен и може би това най-вече се харесва и на феновете, и на журитата на фестивалите, в които филмите вземат участие.
Иван Савов и Иван Бърнев (вдясно) в кадър от “Бащата ”

“Урок ” (2014) печели над 30 интернационалните и български награди.

Призовете и признанията са от фестивалите в Сан Себастиян (Испания), Варшава, Токио, Солун, Куенка (Еквадор), Гьотеборг (Швеция), Анже (Франция), Вилнюс (Литва), Клуж-Напока (Румъния), Дахук (Иракски Кюрдистан), Бразилия, Варна и други

“Урок ” е отличен като най-хубав филм в конкурсната стратегия на 19-ия “София филм фест ” през 2015 година, когато получи и премията на публиката, както и наградата за най-хубав български игрален филм във фестивалната пограма.

Много награди от международни фестивали донесе за България и филмът “Слава ”: Задар (Хърватия), Скопие, Хемптънс (САЩ), Локарно (Швейцария), Варна и други

“Слава ” беше разгласен за най-хубав балкански филм и почетен с наградата на колегия “Критика ” при СБФД на 21-ия “София филм фест ” през 2017 година

Историята и в “Бащата ” потегля от автентичен случай, само че този път той е доста съкровен за създателите. “Сюжетът е въодушевен от персонална преживелица на режисьора Петър Вълчанов, откакто той губи майка си ”, споделя пред “24 часа ” артистът Иван Бърнев, който играе една от двете основни функции. Режисьорът Петър Вълчанов е наследник на известния пловдивски художник Вълчан Петров.

След гибелта на брачната половинка му овдовелият мъж (Иван Савов) търси метод да се свърже с нея благодарение на медиум. Синът му (Бърнев) е срещу тези дейности на татко си и всичко това поражда доста спорове сред двамата. И на фона на една чудновата комбинация от смях и тъга двамата търсят пътя един към различен.

След триумфа в Карлови Вари “Бащата ” ще взе участие в доста фестивали. Зрителите в България ще могат да видят кино лентата на първо време на фестивала за българско кино “Златна роза ” във Варна в края на септември 2019 година

По времето на соца с чехословаците бяхме “братски страни ”, както пишеше в идеологическия справочник. Но все пак журитата на кинофестивала в китния дребен градец Карлови Вари, който през юли всяка година се препълва с киномани, все не харесват българските филми.

Пробивът идва

чак през 1972 г

с кино лентата на Методи Андонов “ Козият рог ”. Журито този път е очевидно в действителност впечатлено от драмата на Мария и Караиван и отличава творбата със своята специфична премия.

В “Козият рог ” основната женска роля извършва Катя Паскалева, само че мощната й игра не е оценена. Само четири години по-късно обаче - през 1976 година, тя получава освен премията за най-хубава женска роля за Стефка във “Вилна зона ”, само че и оценката “За принос в развиването на международното кино ”.

В същото издание на фестивала и “Вилна зона ” на сценариста Георги Мишев и режисьора Едуард Захариев получава премията на журито.

Първият пробив в документалното кино принадлежи на Александър Обрешков. През 1979 година неговият филм “Български майстори ” е отличен с втора премия за документален филм. Обрешков е вторият брачен партньор на Росица Данаилова, сестрата на Ламбо.

През 1988 година филмът на Рангел Вълчанов и Георги Данаилов “А в този момент накъде ” взе участие на фестивала и е отличен с премиите на УНИАТЕК и СИДАЛК.

34 години откакто Методи Андонов получава своята премия, на подиума в Карлови Вари излизат двете му дъщери Милена и Невена Андонови.

Невена е продуцент, а Милена - режисьор на

кино лентата “Маймуни

през зимата ”,

който получава премията “На Изток от Запад ”. Преди години Милена ми сподели, че двете с Невена повече се вълнували от загатна за татко им, чийто дух като че ли витаел на сцената, в сравнение с от връчването на премията.

През същата 2006 година самопризнание в Карлови Вари получава и копродукцията на България и Германия “Обърната елха ”, с режисьор Васил Живков. Филмът получава “Специално отличие ” в раздела “На Изток от Запад€ ”.

През 2007 година “Проблемът с комарите и други истории ” е особено отличен от журито в категорията за документален филм над 30 мин. Режисьор на кино лентата е Андрей Паунов, сценаристи са той и Лилия Топузова.

През 2008 година България още веднъж печели две оценки. “Шивачки ” на Людмил Тодоров получава “Специално отличие ” в раздела “На Изток от Запад ”. А руснакът Алексей Учител взема премията за постановка за “Пленникът ”. Филмът е продуциран от съветската компания “Рок филм студио ” и българската “Камера ”. Това е един доста чудноват филм, в който “шокът от безсмислието на войната се удвоява с обич сред врагове - покорен чеченец и съветски боец ”.

И съвсем 10 години по-късно в Карлови Вари още веднъж се заприказва за българското кино. След впечатляващия старт на “Бащата ” от този в действителност влиятелен фестивал филмът на Грозева-Вълчанов несъмнено ще завоюва доста оценки.

Ще успее ли обаче по сложния път към лелеяния “Оскар ”? /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР