Режисьорът Теодор Ушев отказа да получи награда на Московския международен

...
Режисьорът Теодор Ушев отказа да получи награда на Московския международен
Коментари Харесай

Режисьорът Теодор Ушев отказа награда в Москва, но Русия не научи за това

Режисьорът Теодор Ушев отхвърли да получи премия на Московския интернационален кинофестивал, заяви самият той за Свободна Европа в четвъртък следобяд. Часове по-късно в Русия беше излъчен по награждаването, само че от него не стана ясно, че режисьорът е отказал да одобри оценката.

Не беше пуснато и видеообръщението на Теодор Ушев, поискано от самите уредници.

Поводът за видеообръщението е отличаването на кино лентата на Ушев „ Ф1.618 “ със Специалната премия на журито. Тъй като режисьорът не е в Русия, уредниците го молят да се обърне към публиката с малко видео и да го изпрати по електронен път, излиза наяве от преписка, с която Свободна Европа разполага.

Новините идват след закриването на юбилейния 45-и Московски интернационален кинофестивал. Той се организира в изискванията на нападателна война на Русия против Украйна и на репресии и цензура, наложени вътре в страната.

„ Не мога да приема тази премия в град, откъдето се издават заповеди за ликвидиране на деца, дами и старци “, споделя Теодор Ушев във видеообръщението, което не доближи до съветската аудитория.

„ [Т]ук (…) се пишат команди за изстрелване на бомби против хора, които просто желаят да бъдат свободни “, споделя още режисьорът. „ Затова с огромно страдание би трябвало да откажа да приема тази статуетка “, прибавя той.

Записът на церемонията по награждаването беше излъчен по съветските малките екрани и уеб сайтове близо три часа след събитието. В него думите на Ушев са сменени с дикторски глас, който споделя: „ Създателите на кино лентата не можаха на участват на церемонията. Наградата ще им бъде връчена по-късно “.

е дълга 2,40 минути и е произнесена на съветски, британски и български. Тя съдържа препратки към съветските национални приказки и към стиховете на нобеловия лауреат Йосиф Бродски. В нея се споделя, че в днешна Русия „ местата на положителното и злото са сменени “.

„ Един ден още веднъж ще можете да казвате на черното – черно, а на бялото – бяло! И когато това стане, когато в Москва още веднъж ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си желая назад статуетката “, споделя още Теодор Ушев.

Московският интернационален кинофестивал съществува от 1935 година и се счита за един от водещите в света още от времето на Съюз на съветските социалистически републики. След пълномащабната инвазия на Русия в Украйна той, предоставяна от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти. Чужди продукции всеобщо бойкотираха изданията на фестивала и 2023 година

От 1999 година шеф на фестивала е режисьорът Никита Михалков, който е формален покровител на Владимир Путин на изборите през 2012 и 2018 година Михалков поддържа войните на Русия в Чечня, Грузия и Украйна. Той е измежду главните съветски разпространители на тайни теории в телевизионното си предаване.

Теодор Ушев самичък е взел решението да изпрати кино лентата си за конкурсната стратегия на фестивала, написа той във Facebook преди две седмици. Тогава стана известно, че филмът му е селектиран.

Освен кино лентата на Теодор Ушев в главната стратегия на фестивала се състезаваха филми от Русия, Китай, Аржентина, Сърбия, Уругвай, Бразилия, Чили, Мексико, Япония, Бангладеш. Участваше и копродукция от Румъния и Франция.

беше присъдена на кино лентата „ Трима братя “, копродукция на Чили и Аржентина.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР