Режисьорът Павел Павлов, който почина на 89-годишна възраст, е от

...
Режисьорът Павел Павлов, който почина на 89-годишна възраст, е от
Коментари Харесай

Покойният режисьор Павел Павлов: Ванга окуражаваше Невена Коканова да си осинови дете

Режисьорът Павел Павлов, който умря на 89-годишна възраст, е от хората, постигнали доста в креативен проект, само че за сметка на персоналния живот. Пальо, както другарски го назовават в актьорската колегия, знае освен опциите на театралите и по какъв начин да „ изцеди ” най-хубавото от тях, само че има достъп и до най-съкровените им секрети.

 

И те знаят неговите, като доверието е взаимно и без изменничества. Имена като Леда Тасева, Невена Коканова, Катя Паскалева, одобряват с намерено сърце и нехаят „ какво ще кажат хората ” за близостта им с един отшелник. Сега към този момент са дружно. Събраха се „ горе ” и с Антон Горчев, Емилия Радева, Гинка Станчева, Апостол Карамитев, Домна Ганева, Николай Бинев, Олга Кирчева, Константин Кисимов…

 

Добър другар на режисьора бе и критикът Атанас Свиленов. Двамата вършат изключително доста за паметта в региона на културата – в златния фонд на Българска национална телевизия се пазят редица излъчвания с логото „ Знаци по пътя “, представляващи телевизионни очерци за именити представители на музиката, живописта, литературата, театъра… Свиленов и Павлов са сценаристи на рубриката, известна при започване на новия век. 

 

Последната обществена поява на Павел Павлов е в края на август тази година в балканското село Иглика. В локалното читалище се организира вечер в памет на Невена Коканова. Малцината поданици виждат, че силите са напуснали интелектуалеца и че той към този момент се придвижва с бастун, мощно измършавял. Но не са си представяли, че го виждат за последно.

 

Кинобогинята избира да си купи старинна къща там през 1984 година Пак в Иглика дочаква залеза на дните си. При покупката на парцела Невена се опира на приятелското рамо на Павел, който й е лоялен като брат. Откакто нея я няма на този свят, най-малко един път в годината посещава китното селце. Душата му ликува в прегръдката на природата и прелестните мемоари. А обратно във времето в дивното място се снимат два телевизионни кино лентата с присъединяване на Коканова – „ Вечери в Антимовския хан “ (1988) и „ Вампир “  (1991). Техен режисьор е Павел Павлов.

 

„ Още бащите ни са били другари – разказвал е с ненаситност режисьорът. – После ориста ни събра в Русенския спектакъл, където Ечка, както й викахме, готвеше за цялата ни прегладняла компания, бандата на гладниците. Помня, като купихме остарялата къща в Балкана и правехме огромни проекти, планове. Само че аз се уплаших от пущинака. Пристигна един занаятчия по разкриване на подпочвени води. Прякорът му беше Чърчил. И сподели: „ Виж в този момент, мисис Коканова, не съм ти надничал в кесията какъв брой пари си дала да купиш тая пустота, но на твое място ще ги прежаля и беж да ме няма “. Невена настояваше: „ Нали пръчките подскачаха в ръцете ти? “. „ Да, вода има, само че е толкоз дълбоко, че кладенецът ще ти излезе по-солен от къщата. " Невена не се уплаши, запретна ръкави и трансформира каменната плевня в свое леговище.

 

Венчето разговаряше и с цветята, и с дърветата, уверена, че я чуват и схващат. Каквото боднеше, хващаше се. Нейните мушката приличаха на шубраци. В един пламенен летен ден, до момента в който сменях листа си на пишещата машина, там ходех постоянно да работя, я дочух да беседва с някого на двора. Надзърнах от прозореца и що да видя – приседнала на дървена тринога, тя набиваше с чук камъните на дувара и им говореше: „ Тебе тука ти е мястото. Тука ще живееш “. „ да не си слънчасала, мари Невенке? “ – попитах я. „ Тъй ме е учил бай Димитър, като нареждам камъните, да им приказвам, да си легне всеки на мястото “.

 

Няма да не помни нощните фотоси на „ Вечери в Антимовския хан “, където тя играе Сарандовица. Бяхме трансформирали в хан дребното селско читалище. Всички жители на махала Чомаците насядаха, с цел да гледат. Но селските баби възнегодуваха против мен, тъй като съм спирал непрестанно артистите и не могат да видят по какъв начин ще свърши туй театро.

 

Невена, благата, потегли да им изяснява работата в киното и театъра с пътешестване с трен София – Бургас. А в киното може да вземеш първо влака до Пловдив, пък да слезеш, да отидеш до Стара Загора, след това отново да идеш до София и да стигнеш до Бургас.

 

„ Значи три балета вместо един “, заключи най-окумуш бабичката, жена на занаятчия Димитър.

Щом стопирах за следващия дубъл, тя съобщи ядосана, че доста добре си пътували артистите, но аз съм ги карал, вместо с един билет, да се бръкнат за три билета. Взе си столчето и се прибра ядосана у дома “.

 

Павлов е очевидец по какъв начин Ванга окуражава Невена Коканова да си осинови детенце. „ Тейка (от Теодора - 6 р.) е шансът ти ”, повтаряла ясновидката на деликатната душа на Невена. Актрисата и режисьорът са посещавали един път в Петрич вуйна Ванга, а тя постоянно ги е приемала като свои духовни другари. Свидетел е по какъв начин Ванга е благославяла всяка нова роля на Невена. Наричала я керко (дъще), а него гълъбо (вероятно поради благия му нрав). Години след кончината на пророчица излиза книгата му „ Ванга, каквато я видях “.

 

Всъщност разказвайки за себе си, Павлов неизбежно минава през другарствата си с едни от най-даровитите ни артисти. Той носи кръста при погребението на Леда Тасева през 1989 година Тя му разпорежда тази тежка задача, преди да почине. Защото…

 

 

На рождения ден на режисьора 2 април двамата си спомнят своя игра, пропита с черен хумор- писали си един на различен епитафии за гибелта. Павел написал за приятелката си следното четиристишие:

 

Във този гроб почива Леда. Замлъкна острият език и буйните очи не гледат. Животът й бе дълъг зов!...

 

„ Пупа, ти би трябвало да ми носиш кръста, тъй като написа оная точна епитафия “, пожелава в последните си дни вглъбената актриса.

 

Седмица преди да почине, специфична задача му слага и Невена Коканова. Тя предава на него и на щерка си чувал, чието наличие им остава незнайно, само че ги зарича да го изгорят. Предполага се, че това са писма до Невена с надълбоко персонално съдържание…

Някои считат, че тук са и писмата, които си е разменяла с Раде Маркович

 

А в този момент, когато й него го няма? Режисьорът в никакъв случай не се е женил и не оставя наследници. Не е известно да е правил наследство.

Във Виена живее сестра му, която също е без деца и според юридическата правдивост жилището му в софийския квартал „ Лозенец " ще бъде владеене на нея. Павел Павлов живее в същата. кооперация, в която апартамент имат Коко Каменаров и Радина Червенова. Какво ще се случи с персоналната сбирка на театрала от картини, фотоси, книги, документи, персонални движимости на известни артисти, никой не се наема да твърди еднопосочно.

 

Павлов притежаваше няколко платна на един от най-големите български живописци – Иван Кирков, с който бе изключително непосредствен. Веднага след новината за кончината на режисьора Българска национална телевизия промени програмата си. Излъчи се епизод от предаването „ В непосредствен проект “ с присъединяване на Павел Павлов. На 14 октомври, събота, от 18.30 ч. Българска национална телевизия 4 излъчва „ Скъперникът “ – телевизионна театрална режисура под режисурата на Павел Павлов по едноименната пиеса на Молиер. На 15 октомври, неделя, от 21 ч. в рубриката „ БГ киновечер “ Българска национална телевизия 1 демонстрира игралния филм „ Горски хора “ под режисурата на Павел Павлов и по сюжет на Иван Станев. В основните функции във кино лентата, екранизация по романа на Добри Немиров „ Дело №9 “, са актьорите Невена Коканова, Иван Иванов, Коста Цонев, Наум Шопов, Марин Янев и други

 

Сайтът pаvelpavlov.eu помества информация за телевизионното му и театрално творчество, както и за писателската активност – разкази, романи, записки. На писането се отдава в годините, когато изгубил приятелския си кръг, самотата му е крещящо осезаема.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР