Режисьорът на едни от най-големите филмови класики - Уилям Фридкин,

...
Режисьорът на едни от най-големите филмови класики - Уилям Фридкин,
Коментари Харесай

Почина един от най-легендарните режисьори на Холивуд

Режисьорът на едни от най-големите кино класики - Уилям Фридкин, умря на 87 години. Носителят на " Оскар “ стои зад именити продукции като " Екзорсистът " и " Френска връзка ". Смъртта му беше доказана от брачната половинка му. Той е американски кино режисьор, сценарист и продуцент. Печели " Оскар " за " Френска връзка " през 1971 година и " Златен глобус " за " Френска връзка " през същата година. Сред многото му филми са и шлагерите " Извънредни наставления " и " Да живееш и умреш в Ел Ей “. 

Той е роден през 1935 година в Чикаго, Илинойс, в фамилията на някогашен моряк, полупрофесионален софтболист и продавач на мъжки дрехи Луис Фридрих и брачната половинка му Рейчъл, еврейски имигранти от Руската империя. 

Баща му в никакъв случай не е печелил повече от 50 $ на седмица, а по-късно умира в беднотия. Майката на Уилям работи като здравна сестра в операционна и има постоянен приход. След като приключва учебно заведение, той стартира да работи в Чикагската телевизионна компания WGN-TV и дава старт на режисьорската си кариера от снимането на телевизионни излъчвания онлайн и документални филми, предопределени за телевизия. 

Един от неговите документални филми  " Хората против Пол Кръмп “ - роман за наказан на гибел афроамериканец, обичай от полицията, получава премия на филмовия фестивал в Сан Франциско. През 1965 година Уилям се реалокира в Холивуд, където снима последния епизод за телевизионното шоу " Часът на Алфред Хичкок “, озаглавен (Off Season).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР