Режат по една паралелка на година в пловдивски училища Бранят

...
Режат по една паралелка на година в пловдивски училища Бранят
Коментари Харесай

Зрее учителски бунт заради орязване на приема

Режат по една паралелка на година в пловдивски учебни заведения Бранят с подписка приема в Хуманитарната Шефът на СУ "Паисий Хилендарски " предлага: Ново райониране и филиали! Английската желае студентското общежитие

Учителски протест назрява в Пловдив поради общинския проект за прекосяване на едносменен режим в 26 образователни заведения, който постанова като първа стъпка още в този момент да се отрежат паралелки от план-приема за идната образователна година.

Както „ Марица ” писа, концепцията е свиването да става поетапно през идващите 9 година, като се понижава по една паралелка на година. Мерките бяха набелязани, откакто МОН изиска това от общините в цялата страна. Под тепетата ще обиден приема в 1., след 5. и след 7. клас. В момента ножицата е за паралелки след приключено главно обучение, защото плановете за тях би трябвало да са подготвени до 15 февруари.

След края на грипната почивка в понеделник Педагогическият съвет в СУ „ Св. Патриарх Евтимий ” ще взема решение каква да е формата на митинг. Пред изригване сме и със несъмнено ще има реакция и от страна на родителите и на Обществения съвет, сподели директорката Диана Картелова. Според нея уверенията на общината, че преходът няма да е шоков, а с понижаване на по една паралелка годишно, са нечиста сделка. В удостоверение на думите си тя уточни, че единствено в СУ „ Патриарх Евтимий ” желанието е тази година да се понижат 3 паралелки.

Съобразявайки се с новото условие за стесняване, гимназията предложила да редуцира по една паралелка в 1. и в 5. клас. От Регионалното ръководство по обучение добавили към тях и една след седми. Школото настояло, в случай че се държи на съкращаване на приема в гимназията, това да е за сметка на една от другите две паралелки в начален и прогимназиален курс. Получило отвод.

„ Минус 3 паралелки следващата година значи 10 учители да останат без работа, а имаме преподаватели, които са с първа и втора степен на професионална подготовка. РУО ни изиска информация за предлагания и осъществен банкет за 4 г обратно. Всичко, което сме разгласявали през този интервал, сме изпълнили, освен това признатите деца са с високи балове. Но очевидно никой не го интересува, че сме единственото учебно заведение с природо-научен център, че имаме 12 интерактивни дъски, 72 преносимия компютър за възпитаници и 22 за учители, че учениците ни имат добра подготовка и високи достижения. Излиза, че тези резултати не значат нищо. Реже се механично живо месо! ”, недоволства директорката. Преди две години СУ „ Патриарх Евтимий ” преобрази образователната среда с пари от „ Америка за България ”, по-късно със свои средства дооборудва с още 6 интерактивни дъски с тъч скриин. То бе измежду първите 14 образователни заведения в региона, които получиха от МОН статут новаторско, като вкара „ клас без хартия ”.

Предлагайки стратегия, по която учебното заведение последователно да се свие със собствен ритъм в границите на инструкции период, Диана Картелова очаквала, че той ще бъде взет поради и ще се стигне до разумно рационално решение. „ Вместо това се подрежда по телефона: „ Режете една паралелка, няма значение коя! ”, възмутена е школската шефка. Самата тя няма по какъв начин да избере от коя да се откаже учебното заведение, тъй като това решение се взима от Педагогическия съвет. Взимайки поради напътствието профилите да не дублират тези, които предлага Хуманитарната гимназия, към този момент два пъти този орган е дал своя вот банкет в 5 паралелки: природо-математически профил с немски и с британски, икономическо развиване с британски, публични науки с британски и филантропичен с испански. Всички те са не със засилено, а с интензивно проучване на непознатия език – формат, който е най-близкият до образованието в езиковите гимназии, акцентира Картелова.

Тя е безапелационна, че с механичното орязване в няколко гимназии се разрушават работещи модели. И повдига въпроса къде остава стремежът към качествено обучение и опцията родителите и децата да създадат своя избор. „ Учениците, които идват при нас, няма да се пренасочат към професионалните гимназии. Пред тях се поставя изкуствена спирачка ”, уверена е Картелова. Според нея удачният метод е да не се тикат всички учебни заведения в обща рамка, а да се подходи съгласно спецификата, разумно и стимулирано.

Школската директорка уведомила целия си екип за ситуацията и е безапелационна, че няма да стопира преподавателите да изразят на собствен ред своето неодобрение.

„ Мероприятието се анулира ” под напън

Още в сряда вечерта учители от друго приблизително учебно заведение, в което се понижават 3 паралелки - по една в 1., 5. и 7. клас, се проведоха сами да излязат на митинг пред общината. Само за няколко часа обаче под напън се отхвърлиха от сходни дейности. „ Мероприятието се анулира! ”, гласи пост във Facebook, с който сътрудниците се известиха между тях за смяната на проектите. Колективът се раздира сред негодуванието и страха.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР