Рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен“ завърши успешно, като централата отбелязва своя

...
Рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен“ завърши успешно, като централата отбелязва своя
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 14.02.2024 г.

Рехабилитацията на ПАВЕЦ „ Белмекен “ приключи сполучливо, като централата отбелязва своя 50-годишен празник с актуализирано турбинно съоръжение и системи за ръководство. Водно-електрическата централа беше публично открита след огромните поправки от премиера акад. Николай Денков и енергийният министър Румен Радев. „ Намираме се на място, което съчетава по неповторим метод естествените хубости и дадености на България с инженерните достижения “, съобщи министър-председателят по време на формалната гала. Стойността на рехабилитацията на ПАВЕЦ „ Белмекен “ е в размер на съвсем 10 млн. евро. Проектът е част от амбициозната стратегия на НЕК за рационализация и ремонт. След церемонията, министър председателят и министърът на енергетиката посетиха ПАВЕЦ „ Чаира “, където пък започнаха действителните рехабилитационни действия на Хидроагрегат 2. Те би трябвало да приключат до края на годината.

„ Протестите на " шумните " фермери са политически и ще свършат на 6-ти март “. Това съобщи пред пловдивският народен представител от ПП-ДБ Росен Костурков, който е и заместник-председател на комисията по земеделие, храните и горите в Народното събрание. Той добави, че настояванията за премахване на земеделския министър не са в полза на развиването на земеделието, и акцентира, че министър Кирил Вътев и неговият екип би трябвало да останат, с цел да обезпечат непоклатимост. Костурков означи, че са стартирани законодателни промени, в които вземат участие и земеделските производители. Депутатът от ПП-ДБ уточни, че в Европейската комисия стартира диалогът за развиването на земеделието в цяла Европа и нуждата от проверка на Зелената договорка.

Стадион „ Христо Ботев ” в Пловдив беше тестван от Областна междуведомствена комисия, формирана от разнообразни специалисти. Проверката беше отпред с регионалния шеф на Пловдив, доктор инж. Илия Зюмбилев, и целеше да откри дали стадионът съблюдава условията за сигурност при осъществяване на интернационалните спортни мероприятия. Не бяха открити основни забележки, свързани с сигурността и техническото положение на стадиона. Единственият дребен проблем е обвързван с документите за системата за пожароизвестяване. Областният шеф на Пловдив съобщи, че това е единственият стадион в страната, който предлага модерни условия за игра. Той не вижда причина Стадион „ Христо Ботев ” да не получи лиценз от БФС и пожела на футболистите и на спортната общност доста триумфи с това неповторимо оборудване.

Нови специалности са включени в план-приема за образователната 2024/2025 година в област Смолян. Примерите включват “Биотехнолог ” в СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Рудозем, “Организация на туризма и свободното време ” в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чепеларе, и “Компютърна графика ” в Средно учебно заведение „ Антим I ” в Златоград. Общият брой на плануваните паралелки за региона е 43, от които 20 са профилирани и 23 са професионални. Училищната мрежа в региона обгръща 24 учебни заведения, като професионалното обучение има превес в някои общини.

„ Кафе на толерантността “ ще събере още веднъж в Джумая джамия представителите на етническите общности в Пловдив. Традиционното събитие, което отбелязва 10 години от вандалския акт над джамията през 2014 година, има за цел да резервира етническия мир и да насърчи уважението към религиозните разлики. Домакин на събитието е Ахмед Пехливан, ръководител на мюсюлманското настоятелство, и Фондация „ Заедно “, която сплотява активността на другите общности в града под тепетата, в поддръжка на идеята за спокойно общуване. Обичаят е на този ден да се събират дружно представители на локалната и държавна власт, религиозния хайлайф и неправителствени организации. Пиенето на кафе е част от античните обичаи на турската общественост и се приема като знак за положително другарство.

По случай „ Седмицата на брака “, през днешния ден в 15:30 ч. в Дома на младоженците кметът на Пловдив Костадин Димитров ще бракосъчетае двойка, избрала да се венчае точно на Свети Валентин. За празника на любовта той ще поздрави и други две фамилии - многодетно и съпрузи с 50-годишен брак.

На 14 февруари в Пловдив се означават три празника: Свети Кирил Славянобългарски, Свети Трифон Зарезан по остарял жанр и католическия Свети Валентин. Културната стратегия в града е богата и всеки може да реши по какъв начин да прекара прелестно. В Регионалния исторически музей от 12 ч. се открива галерия “Любов в пощенски плик ”, а от 18 ч. отново там е и събитието “Музика, обич и вино ”. Час по-рано, изложба ГОТИ показва фотоизложбата „ Градски импресии “ на Румен Каравълев. В Дома на културата „ Борис Христов “ от 19:00 ч. се организира Гала вечерта „ Любов и вино в театъра “. В същия час стартира и премиерата на “РОМЕО И ЖУЛИЕТА ” в Драматичен спектакъл Пловдив. А от 22 ч. в Plovdiv Event Center ще пее Папи Ханс.

Незрящият Божидар Чергаров, прочут с борбеността си, показва през днешния ден в Пазарджик първата си книга “Сънищата на слепеца ”. Книгата е алманах от шест описа. Представянето ще се организира в зала “Устрем ” в Младежкия дом от 17:30 часа. В разказите на Божидар героите се изправят пред морални алтернативи, вземат сложни решения и се сблъскват с закононарушението и изкуплението. Всички истории приключват с религия в Доброто.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР