Проблемите с климата не са решени, тъй като наскоро наводненият Ню Делхи е домакин на срещата на върха на Г-20

...
Реха Деви, 30-годишна земеделска работничка, се страхува от момента, в
Коментари Харесай

Реха Деви, 30-годишна земеделска работничка, се страхува от момента, в който на семейството й ще бъде наредено да остави импровизираната си палатка на върха полупостроен надлез и се връщат към заливните низини на река Ямуна, където тяхната колиба и малко поле със зеленчуци са все още под вода от опустошителните дъждове през юли.

Деви, нейният съпруг и техните шест деца избягаха, тъй като рекордните мусонни дъждове предизвикаха наводнения, които убиха повече от 100 души в Северна Индия, разселиха хиляди и наводниха големи части от столицата Ню Делхи. Водите отнесоха работните инструменти на съпруга й, училищните униформи и книги на децата и всичко останало, което семейството беше натрупало в продължение на 20 години, принуждавайки тях и хиляди други в импровизирани лагери за помощ.

Тяхното временно място е на по-малко от 10 км (6 мили) от мястото на срещата на върха на Групата на 20 (G20) този уикенд, на която лидерите ще имат последен шанс да решат как да защитят по-добре хора като Деви, когато следващото екстремно метеорологично събитие разтърси града.

Но тя очаква малко – освен изгонване като част от мерките за сигурност на срещите.

„Ако лидерите живееха тук, щяха ли да заведат децата си в дълбоките води, за да живеят? В момента никой не прави нищо за нас. Ще видим, когато направят нещо“, каза тя.

Въпреки циклоните, екстремните дъждове, свлачищата и екстремните горещини, засегнали Индия и останалия свят през последните няколко месеца, министрите на климата на държавите от Г-20 – най-големите икономики в света и производители на по-голямата част от оранжерията си газове – приключиха последната си среща за годината през юли, без да разрешат големи разногласия относно политиките в областта на климата.

Енергийни експерти казаха, че основните тесни места включват нации, които не успяват да постигнат съгласие по предложения за ограничаване на глобалните емисии на въглероден диоксид до 2025 г., създаване на въглероден граничен данък, увеличаване на възобновяемата енергия, постепенно намаляване на всички изкопаеми горива и увеличаване на помощта на нациите, засегнати най-тежко от изменението на климата.

Шаяк Сенгупта, енергиен и научен сътрудник в Observer Research Foundation America, призна, че няма широки споразумения за намаляване на изкопаемите горива или увеличаване на възобновяемите източници.

„Въпреки това бях насърчен да видя, че има инициативи в конкретни сектори като зелен водород, критични минерали, енергийна ефективност, финансиране за енергиен преход и достъп до енергия“, каза Сенгупта, базиран във Вашингтон.

Висшите лидери на Г-20 ще имат последен шанс да изпратят силно послание за действия в областта на климата на срещите си в събота и неделя.

Надеждата е, че те „ще успеят да излязат с амбициозна програма, която може не само да покаже, че Г-20 може да действа, но също така ще укрепи доверието в глобалните климатични срещи през декември“, каза Мадхура Джоши, енергиен анализатор в климатичния мозъчен тръст E3G.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР