Регулаторните органи на Обединеното кралство и САЩ са били информирани

...
Регулаторните органи на Обединеното кралство и САЩ са били информирани
Коментари Харесай

Банки прикриват доказателства за манипулиране на лихвените проценти

Регулаторните органи на Обединеното кралство и Съединени американски щати са били осведомени за ръководения от страните блян за „ манипулиране “ на лихвените проценти по време на финансовата рецесия от 2008 г ., само че са го прикрили, сочат доказателства . Документите сочат, че кредиторите внезапно са понижили оценките си за лихвените проценти след оказан напън от страна на централните банки. Доказателствата не са били предоставени на правосъдните заседатели, когато банкери са били наказани за непозволено намаление или повишение на лихвените проценти в по-малък мащаб.

Регулаторните органи оповестиха, че са спазили разпоредбите за откриване на информация, като опровергаха обвиняванията. По-голямата част от тях обаче отхвърлиха коментар, предава „ BBC “.

В разгара на финансовата рецесия от 2008 година, когато банковото кредитиране съвсем беше замразено , централните банки по света се пробваха да успокоят своите клиенти. Разследването обаче разкрива, че са налице доказателства , че те са ползвали ограничения , с цел да възстановят спокойствието по неестествен метод – ограничения, които по-късно са щели да бъдат оповестени за незаконни в Обединеното кралство . Тези ограничения са били свързани с референтните лихвени проценти, наречени Libor и Euribor , които наблюдават какъв брой коства на банките да заемат пари една от друга. Като такива те оказват огромно въздействие върху цената на ипотечните и други заеми. Колкото по-голямо е било доверието на вложителите в банката, която е взела заема, толкоз по-нисък е бил лихвеният %. Колкото по-висок е процентът, толкоз повече са подозренията на пазара по отношение на жизнеспособността на тази банка. През октомври 2008 година, когато банковото кредитиране съвсем беше спряло, централните банки на Обединеното кралство, Съединени американски щати и еврозоната започнаха интернационалните дейности за понижаване на Libor и за възобновяване на спокойствието на пазара.

По-рано се появиха някои доказателства за присъединяване на Английската централна банка и държавното управление на Обединеното кралство в манипулирането на лихвените проценти . До момента обаче не са били оповестени доказателства, които сочат, че това е било част от по-мащабен интернационален блян освен от страна на Обединеното кралство, само че и от страна на централните банки в целия западен свят да намалят главните лихвени проценти през октомври 2008 година През ноември 2010 година проверяващите организации от Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати (ФБР) до финансовия регулатор на Обединеното кралство са били директно осведомени за това, само че от този момент насам те го пазят в загадка от Парламента, Конгреса и обществеността.

Андрю Тайри , който е бил отпред на Комитета на депутатите от английското министерство на финансите през 2012 година, съобщи пред “BBC ”, че съгласно него Народното събрание „ наподобява е бил измамен “. Той акцентира, че доказателствата, изрично сочат, че на комисията за следствие на абсурда с Libor не е била казана цялата истина .

Въпреки че досега 37 банкери и брокери са били подведени под отговорност от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и Службата за битка с измамите на Обединеното кралство, на правосъдните заседатели в деветте наказателни процеса за „ манипулиране “ на лихвените проценти в доста по-малък мащаб, извършени в Лондон и Ню Йорк сред 2015 и 2019 година, в никакъв случай не са били показани въпросните доказателства . Подкрепени и допълнени с оповестени данни, потулените доказателства сочат, че през октомври 2008 година централните банки , в това число в Англия , Франция , Италия , Испания , както и Европейската централна банка и Федералната аварийна банка на Ню Йорк , са се намесили в огромен мащаб при определянето на стойностите на Libor и Euribor.

Допълнителни потулени доказателства демонстрират, че държавното управление на Обединеното кралство също е взело участие в оказването на напън върху банките да „ манипулират “ Libor , както е несъмнено от наказателните съдилища, което значи, че е имало блян за промени в референтния лихвен %, като съзнателно се подценява вярната основа за установяване на Libor.

Деветнадесет банкери са били наказани, а девет – вкарани в пандиза, поради правосъдни решения, които не разрешават всевъзможни опити за въздействие върху Libor, с изключение на върху лихвените проценти, предлагани на паричните пазари, по които банките могат да заемат и отпускат пари в брой. Ако те са позволили определянето му да бъде повлияно от други фактори, като да вземем за пример желанието да се избегне неприятна гласност или да се подкрепят пазарните покупко-продажби на съответната банка, те могат да бъдат вкарани в пандиза за „ манипулиране “ на лихвения %.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР