Регламентът, който изтича на 15 септември, беше създаден от Европейската

...
Регламентът, който изтича на 15 септември, беше създаден от Европейската
Коментари Харесай

Росен Костурков: Забраната за внос на зърно у нас ще бъде отменена

" Регламентът, който изтича на 15 септември, беше основан от Европейската комисия, по искане на четирите страни, с една единствена цел - да отбрани транспортната и складовата им инфраструктура. Преди беритба, в случай че се беше разрешил този импорт от Украйна, най-вероятно тези хранилища и силози щяха да бъдат цялостни и нямаше по какъв начин да се прибере българската и румънската годишна продукция. Регламентът изтича на следващия ден, решението на Народно събрание, което през днешния ден ще приемем, за мен е ненужно ". Това разяснява пред БТВ Росен Костурков, зам.-председател на Комисията по земеделие в Народно събрание.

" България най-вероятно няма да се включи в продължаването на възбраната, тъй като няма смисъл за нас ", уточни той и добави, че не може да разяснява новината на организация Ройтерс. " По-скоро има някакво недоумение ", съобщи Костурков. Той даде поръчка, че възбраната у нас ще бъде анулирана. " България създава слънчогледово семе два пъти по-малко в сравнение с е потенциалът на преработвателите у нас. Страната ни е голям преработвател на слънчогледово семе. Произвеждаме рафинирано олио и бял слънчоглед - експортни артикули с висока добавена стойност ", уточни той.

" Държавата е изгубила към 200 милиона тази година от Данък добавена стойност единствено от възбраната на импорт на зърното ", сподели още той.

Междувременно се приготвят митинги поради отпадането на възбраната за импорт на украинско зърно. Слънчогледът е една от културите, които са " ябълките на раздора " - да отпадне или да остане възбраната за импорт на украинско зърно.

Зърнопроизводителят Мария Дикова е изрично срещу отпадането ѝ.

" Това значи нашата продукция да остане в складовете. Все още има 6000 тона непродаден слънчоглед от предходната година. Очаква се производството в нашия отрасъл да е от към 2 милиона лв.. В момента, в който се заприказва за тази декларация, търговията спря, цената се срина. Произвели сме продукция с доста положителни индикатори, само че интерес към нея няма ", уточни тя пред БТВ.

" Годината е доста тежка за всички земеделци. Целият бранш е пред колапс. Трудно ще бъде за всички ", добави още Дикова.

" Тази година има суша, високи разноски и ниски цени. Много забавно е, че през последните две години пазарните правила ги няма ", съобщи зърнопроизводителят Драгомир Узунов. Той уточни, че през днешния ден ще се вземе решение дали да има митинги.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР