Регистрирано е силно земетресение с магнитуд 6.8 в Йонийско море,

...
Регистрирано е силно земетресение с магнитуд 6.8 в Йонийско море,
Коментари Харесай

Силно земетресение край Закинтос

Регистрирано е мощно земетресение с магнитуд 6.8 в Йонийско море, покрай остров Закинтос, демонстрира информация на формалната страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен институт. 

Земетресението е станало в 1:54 локално време (съвпада с българското) на 42 километра югозападно от Закинтос и на 282 километра западно от Атина на дълбочина от 10 километра. Земетресението е усетено доста мощно на остров Закинтос и околните елементи на континентална Гърция, а по-слабо в цяла Гърция, в Албания, в Македония, България, Италия и даже в Малта, написа Блиц.



Засега няма информация за потърпевши хора и нанесени материални вреди. Не е оповестена заплаха от цунами. Земетресението е последвано от мощен афтършок от 5.6 - та степен в 2:09 часа, който също е усетен в целия район. По-рано в 1:22 часа е регистриран трус с магнитуд 5.1 със същата локация.

Българи, намиращи се на острова, описват, че са усетили труса доста мощно и признават, че са изпаднали в суматоха.

" Първия трус от 5.1 по Рихтер край о. Закинтос е бил в 01.41 часа, аз усетих втория от 6.6 по Рихтер в 01.56 часа. Ужас ", написа Диляна Иванова.

" Ужас не ами смут затанцувахме много в Закинтос ", разяснява и Вличка Кръстева.

Първоначално американският институт дефинира магнитуд 7, след това обаче го намали първо на 6,9, а най-после на 6,8, прецизират международните организации.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център пък прави оценка магнитуда на труса като 6,6.

Спрямо столицата Атина епицентърът е бил на 287 километра западно. Според Европейско-средиземноморския център дълбочината е била 10 километра. Спрямо Патра и полуостров Пелопонес епицентърът е бил на 133,5 километра югозападно.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР