Регистрираните по ДДС лица, които са предприятия по Закона за

...
Регистрираните по ДДС лица, които са предприятия по Закона за
Коментари Харесай

Регистрираните по ДДС ще декларират касовата си наличност на тримесечие, ако надхвърля 50 000 лв.

Регистрираните по Данък добавена стойност лица, които са предприятия по Закона за счетоводството - търговци, юридически лица, предприятия и други, в случаите, когато в края на календарно тримесечие общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията (вкл. от предоставени заеми), надвишава 50 000 лева, заявяват наличността за съответното календарно тримесечие. Това реши Народното събрание посредством промени в Закона за налога върху добавена стойност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това става в период до края на месеца, идващ тримесечието. Поотделно се заявяват данните за наличните парични средства в касите; размера на наличните в касите вземания (включително от предоставени заеми) от притежатели физически лица; размерът на вземанията (включително от предоставени заеми) от служащи, чиновници, лица, наети по контракт за ръководство и надзор, и подотчетни лица.

Първият интервал, за който ще се заявяват тримесечни данни, е третото тримесечие на 2023 година.

Мнозинството отхвърли концепцията на финансовия министър Асен Василев, когато лице, което прави ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати цената на доставката/продажбата. Според Василев такава мярка се ползва в Гърция, а повода да я предложи единствено за ресторантьорския отрасъл е, че той единствен резервира 9 % Данък добавена стойност.

Движение за права и свободи няма да поддържа мярката за фискалните бонове за заведенията за хранене, само че ще поддържа за касовата наличност, съобщи Йордан Цонев, който е и ръководител на бюджетната комисия. Не може да имаме най-ниските директни налози в Европейски Съюз, най-ниските акцизи, едни от най-ниските осигуровки и да не дисциплинираме българския бизнес да стартира да заплаща, изясни той. Ако желаеме да запазим конкурентната среда, би трябвало да се вкарат непопулярни стъпки - като обявление на касовата наличност на 3 месеца, счита ръководителят на бюджетната комисия.

Депутатите не одобриха предлагането на „ ИТН “ след 31 юли т.г. Данък добавена стойност за ресторантьорите да се върне на 20 %, защото към този момент няма коронавирус рецесия.

Акцизната ставка за течност за електронна цигара, без значение дали съдържа никотин, се покачва от 0,18 лева на 0,30 лева за милилитър от 1 август 2023 година, одобри Народното събрание в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Ставката за сурогат на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лева за кг от 1 август 2023 година, взеха решение също депутатите.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР