Регистрираната безработица удари рекордно дъно през септември тази година, възлизайки

...
Регистрираната безработица удари рекордно дъно през септември тази година, възлизайки
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица през септември

Регистрираната безработица удари рекордно дъно през септември тази година, възлизайки на едвам 4.7%, оповестяват от Агенцията по заетостта.

Снижението по отношение на август е с 0.2%, а спадът на годишна база е с 2.5 процентни пункта. В съпоставяне с края на септември 2019 година – година, като цяло рекордна по растеж на заетостта, нивото на безработица също се намалява доста – с 0.6 пункта.
 ИПИ: В годината на пандемията София е с най-ниска безработица ИПИ: В годината на пандемията София е с най-ниска безработица
Пандемията увеличи безработицата в цялата страна, като коефициентът на безработица набъбна от 5,6% през 2019 година до 7,4% през 2020 година Тов...

Регистрираните безработни в края на месец септември са 154 936, което е с 5 771 по-малко от август и с 81 122 или с 34.4% по-малко спрямо година по-рано. В бюрата по труда през септември са се записали нови 21 737 безработни, като те са с 2 215 лица повече по отношение на предходния месец, а по отношение на септември 2020 година се следи спад от 6 345 лица. Други 931 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в Агенцията по заетостта през месеца.

През септември 18 531 безработни са почнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта регистрират нарастване на броя им с 3 109 по отношение на август и понижение от 5 581 по отношение на същия месец на миналата година. Други 762 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място посредством бюрата по труда.

76.4% от почналите работа през септември са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 19,3%, следвани от търговията с 14,4%, обучение 12,6%, хотелиерството и ресторантьорството с 6,8%, държавното ръководство – 5,9%, строителството – 4,6%, селско, горско и рибно стопанство – с 3.7 и други

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са: преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; продавачи; административен личен състав по обслужване на клиенти; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; личен състав, полагащ грижи за хората; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР