Регистрираха повече от 1000 манти, живеещи във води близо до

...
Регистрираха повече от 1000 манти, живеещи във води близо до
Коментари Харесай

Повече от 1000 манти регистрираха във водите на тропически рай в Индонезия

Регистрираха повече от 1000 манти, живеещи във води покрай Индонезия, което дава вяра за бъдещето на застрашения тип.

Учените пресметнаха за първи път броя на наречените още морски демон хрущялни риби, обитаващи океана в националния парк Комодо - обект от международното завещание на ЮНЕСКО, където типът е туристическа атракция.

Те показват, че регионът може да е ключът към районното възобновяване на популацията на мантите, които са застрашени основно от комерсиалния лов на риба.

През предишния декември статутът на запазване на гигантския склон манта беше изменен на „ заплашен “ в Червения лист на Международния съюз за запазване на природата (IUCN).
View this post on Instagram
A post shared by Scuba Diving in Komodo (@idivekomodo)

Рифовите манти (Mobula alfredi), чиято дължина доближава до 5 м, живеят и се хранят в плитки крайбрежни местообитания. Те също по този начин посещават „ почистващи станции “ на коралови рифове, с цел да се хранят с паразити или мъртва кожа от дребни риби.

Мантите участват целогодишно в националния парк Комодо, пробвайки се да лишават купата на известния комодоски варан като най-търсената мегафауна от посетителите.

Изследователите са работили с водолазите от парка, с цел да получат идентификационни фотоси на мантите и да ги предадат на MantaMatcher.org - онлайн база данни за манта и други скатове.

Голяма част от изображенията са направени единствено на четири места от повече от 20 постоянно посещавани от туристически лодки обекти.
View this post on Instagram
A post shared by Scuba Diving in Komodo (@idivekomodo)

Животните се разпознават по техните неповторими и от време на време поразителни шарки на корема. Резултатите от изследването демонстрират, че някои манти са се движили единствено из парка, а други чак до Нуса Пенида - на повече от 430 км.

Риболовната активност е неразрешена в доста крайбрежни зони в националния парк Комодо от 1984 година, в това число в местообитанията на мантите, което предлага известна отбрана.

Въпреки това, заради противозаконна риболовна активност и напредването на животните в оживени води, откривателите споделят, че типът продължава да е изправен пред редица закани от риболова.

Според изследването към 5% от мантите на Комодо имат трайни пострадвания, които евентуално са резултат от срещи с риболовни уреди.

Популярността на националния парк Комодо измежду туристите нараства, което води до 34% нарастване на туристическите лодки, посещаващи местообитанията на мантите, което може да има негативно влияние върху типа.

През 2019 година са въведени ограничавания за броя лодки и хора, които могат да посещават едно от най-известните места за наблюдаване на манти.

Като разновидности за минимизиране на въздействието от туризма се предлага ограничение на броя на туристическите лодки и въвеждане на наложителни правила на държание за плуващите и гмуркачите при среща с манта.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР