Регистратурите в пловдивските здравни заведения не могат да обработват електронните

...
Регистратурите в пловдивските здравни заведения не могат да обработват електронните
Коментари Харесай

Шефът на пловдивските джипита с подробности за хаоса с електронните направления

Регистратурите в пловдивските здравни заведения не могат да обработват електронните посоки за експерти, които са въведени от 1 юни,  сигнализираха медици Plovdiv24.bg .

Проблемът е в медицинския програмен продукт, който към момента не е освежен, заради което регистратурите не могат да обработват направленията, издадени след 31 май. Пациентите, нуждаещи се от обзор от хирург, ортопед, кардиолог, се насочват към съответния експерт, който самичък взема решение дали да извърши обзор без направление или да откаже. Някои лекари одобряват пациентите, други - не, тъй като не се ясно по кое време тъкмо ще се оправи системата, а хората през това време може да постъпят в болница и по този начин направлението " изгаря ". Заради неработещата здравна програма лекарите не могат да предадат информация към здравно информационна система и техният труд не е регистриран. 

Медицинският софтуер ще се ъпдейтва и през почивните дни. Очаква се идната седмица системата да работи на всички места.

" Проблемът произтича от това, че две огромни частни софтуерни компании не се приготвиха в точния момент за въвеждането на електронните посоки. Практически, те умишлено саботираха процеса, поради корпоративни ползи. Това е злоумишлено деяние на " Контракс ", които обслужват над 1000 експерти и ДКЦ-та, и " Братя Калъчеви ", които обслужват огромните лабораторни вериги " - разяснява за Plovdiv24.bg председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област доктор Костадин Сотиров.

Техническият проблем рано или късно ще бъде отхвърлен, само че по-сериозният проблем е нормативен. Наредбата за Националната здравно осведомителна система съдържа нелогични неща за електронните документи, измежду които условието да се работи с тях по този начин, както с хартиените.

" Въпреки, че е механически допустимо да работим единствено електронно, НЗОК и Министерство на здравеопазването ни задължават да работим с хартиени документи. Опитват се да ни затруднят. При тази административна тежест работим по-бавно, губим доста време и не можем да обслужваме бързо пациентите. Накрая ще разгадаем на аптекарите сами да изписват медикаменти за лекуване. Това е умишлено, тъй като министърката (б.а. на опазването на здравето ) е аптекарка и гледа да уреди аптекарите " - сподели още доктор Сотиров.

Шефът на пловдивските джипита добави, че в тази ситуация въобще не става въпрос за пациентите, а за пари. Посочи още, че в анекса към Националния рамков контракт (НРД) категорично е записано, че административната тежест за лекарите се усилва.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР