Регистрацията на електрически автомобили в България отчита ръст от над

...
Регистрацията на електрически автомобили в България отчита ръст от над
Коментари Харесай

Електрическите коли в България нарастват с 33%

Регистрацията на електрически коли в България регистрира растеж от над 33% за последните шест месеца на тази година. У нас техният брой, към октомври е 9889. Това излиза наяве от данни на Националната браншова организация за електрическа подвижност – ИКЕМ посредством портала за отворени данни data.egov.bg.

Съотнесено към растежа в общия брой в страната с нови регистрации от 114 937 единици към 1 октомври, електрическите коли заемат дял от 2.2 на 100. Това е броят на всички регистрирани в Министерство на вътрешните работи коли за съответния интервал без значение дали са фабрично нови или втора ръка.

Регистрациите при хибридите към 1 октомври са с четвърт повече по отношение на броя към 1 април или 7 028 единици.

Автомобилният парк в България, съгласно типа на задвижване и категорията, при започване на есента наподобява по този начин: общо леките коли са 3 544 988 (3,4 на 100 растеж за шест месеца). От тях тези с мотори с вътрешно горене са 2 994 837, хибридите са 35 621, а чисто електрическите – 9 889.

Броят на зарядните станции също регистрира растеж като за съответния интервал техният брой надвишава 1350, което е 25% растеж по отношение на година по-рано. Точките за зарядни станции също се усилват до 820 към началото на есента, до момента в който при започване на 2023 година те са били 751.

Така една зарядна станция към този момент обслужва 7 автомобила, което приближава страната ни до средоевропейския ритъм, който е 6.4 коли, пишат още от организацията.

Все отново свободата на пътешестване или достъпа до гладко и елементарно зареждане в цялата страна е водещо предизвикателство за искащите да се снабдят с EV консуматори в страната, дружно с цената за покупка на подобен.
Стимули за развиване
От ИКЕМ дават и оферти за развиването на електрическата подвижност в страната.

На равнище Министерски съвет би трябвало да бъде избран народен координатор за електрическата подвижност “, а едно или повече ведомства би трябвало са натоварени с съответни задания по развиването на електромобилността.  

Тласък на развиването могат да дадат и обособени регулаторни ограничения като вменяване на задължението на общините да обезпечат места за зарядни устройства на най-малко две места за паркиране или пък съществуването на нормативни тласъци за електроразпределителните сдружения да дават елементарен достъп до електроенергийната мрежа.

Стимулите, съгласно представителите на ИКЕМ, би трябвало да са ориентирани и към дребните и междинни предприятия (МСП) или по-точно към тези МСП, които влагат в построяването и ръководство на инфраструктура за зареждане с електрическа енергия.

Стимулите би трябвало да обзет и при таксите, налозите и регистрацията на коли, тъй че да повлияят на потребителския интерес. В случая главен принцип би трябвало да бъде “замърсителят заплаща “, оферират от ИКЕМ. Специалните ограничения могат да бъдат дотации за транспортни средства с нулеви излъчвания, разделяне на таксите и налозите според от нивото на излъчванията, дружно със схеми за бракуване на най-замърсяващите транспортни средства, за каквито са посочени тези със стандарт за излъчвания Евро 3 или по-нисък.

От ИКЕМ оферират и да се сътвори народен портал от вида Smart Grid за връзка сред Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), ЕРП, операторите на зарядна инфраструктура и услуги в региона на електрическото задвижване.

Важен ангажимент на страната за ИКЕМ е тя да даде облачна услуга за общодостъпна информация за зарядните точки, изискванията за прилагане, обвързваните услуги и прочие.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР