Регионът на Развиващата се Азия“, който включва 45 страни от

...
Регионът на Развиващата се Азия“, който включва 45 страни от
Коментари Харесай

За първи път от 60 години насам икономиката на развиващите се азиатски страни тръгна надолу

Регионът на „ Развиващата се Азия “, който включва 45 страни от в Азиатско-тихоокеанския район, измежду които колоси като Китай, Индия и Индия, ще регистрира стопански спад за първи път от близо 60 години, поради следствията от пандемията от COVID-19, заяви Азиатската банка за развие (АБР), представена от Си Ен Би Си.

Според отчета на АБР брутният артикул на страните от района ще се свие с 0,7% тази година, като три четвърти от страните, попадащи в тази група, ще отчетат стопански спад през 2020 година Това е първо стесняване на районната стопанска система от 1962 година

Докато броят на записаните случаи на инфектирани с COVID-19 в  международен мащаб наближава границата от 30 млн. души, забавеното вътрешно ползване се отрази отрицателно и на износа на страните от района, споделя основният икономист на АБР Ясуюки Савада.

„ Освен това, възбраните за пътешестване подкопаха както свободното придвижване на хората, по този начин и това на стоките и услугите “, прибавя той.

Досега се очакваше стопанската система на Югоизточна Азия да нарасне с 1% тази година, само че съгласно новата прогноза на АБР тя ще се свие с 3,8%, като брутният вътрешен артикул на Тайланд, Филипините и Сингапур ще се намали с над 6%. Филипините и Индонезия са двете страни в района, където е регистриран максимален брой инфектирани с COVID-19.

Китай, където през декември за първи път бе засечен коронавирусът, е единствената страна в района, която ще регистрира растеж, въпреки и доста по-малък от този, регистриран през последните години. Прогнозата на АБР е брутният вътрешен артикул на Китай да нарасне с 1,8% през 2020 година Втората по величина стопанска система в света се чака доста да се възвърне следващата година, нараствайки със 7,7%.

Очакванията за Индия са за спад от 9% през 2020 година, като по-рано от АБР предвидиха растеж от 4%. В интервала от април до юни индийската стопанска система се сви с рекордните 23,9%.

Икономическата интензивност в района ще се възвърне през 2021 година, като съгласно АБР „ Развиващата се Азия “ ще запише растеж от 6,8%.

„ Нашият базов сюжети планува слагане на пандемията от COVID-19 под надзор към края на тази година. След като здравните опасности бъдат овладени, чакаме мощен напредък “, разяснява Савада. Той изясни, че държавните управления в района са подхванали ограничения за стимулиране на стопанската система на обща стойност над 3 трлн. $, като в някой страни ограниченията се равняват на до 15% от Брутният вътрешен продукт.

От банката обаче предизвестяват, че по-продължителна вълна от  COVID-19 може в допълнение да затрудни икономическото възобновяване и да се отрази отрицателно на търсенето и предлагането на артикули и услуги, изключително на фона на възходящото геополитическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР