Регионално проучване в Централна и Източна Европа на групата Уеъруиуърк

...
Регионално проучване в Централна и Източна Европа на групата Уеъруиуърк
Коментари Харесай

Проучване: 1/3 от българите ще търсят нова работа, за да се справят с инфлацията

Регионално изследване в Централна и Източна Европа на групата " Уеъруиуърк " (Wherewework), демонстрира, че 32 на 100 от българите ще си потърсят друга работа, а 19 на 100 - спомагателен ангажимент, с цел да се оправят с инфлацията, оповестява уеб сайтът Kaderabotim.bg, представен от Българска телеграфна агенция.

Около 55 на 100 от работещите в България не чакат да получат нарастване на заплатата през актуалната година, сочи изследването на " Уеъруиуърк ".

Изследването демонстрира, че множеството от участниците в допитването от пет страни ще имат потребност от нарастване на заплатите с 20-30 на 100, с цел да се оправят с инфлацията. Между 59-77 на 100 от респондентите обаче не са били осведомени за никакво нарастване от страна на работодателите си. В България този % е най-голям - 77 на 100 от българските чиновници споделят, че не са били осведомени за допустимо нарастване на възнагражденията.

Проучването е извършено сред декември 2022 година и март 2023 година с 12 801 чиновници от България, Гърция, Румъния, Унгария и Молдова, работещи в областта на ИТ, търговията на дребно, финансите и банковото дело, телекомуникациите, производството на потребителски артикули, здравните услуги и други То отразява настройките на чиновниците в Централна и Източна Европа по отношение на увеличението на техните хонорари в подтекста на по-високата инфлация през последните месеци.

От 5-те участващи в изследването страни, България е страната с най-вече чиновници, които получават нарастване на заплатите единствено в случай че заемат избрани позиции (14 на сто).

Повечето работещи у нас (36 на сто) показват, че ще се оправят доста мъчно с инфлацията, защото месечните им заплащания и разноски към този момент обгръщат огромна част от заплатата им. За съпоставяне 8,2 на 100 от румънците и 7,6 на 100 от молдовците декларират, че биха се справили добре даже и да не получат нарастване на заплатите.

" Наблюдаваме, че множеството чиновници се надяват на нарастване на заплатите с 20-30 на 100, само че работодателите към момента не са ги уведомили за такива нараствания. Това е значим сигнал за фирмите, изключително като забележителна част от хората (между 32-43 на сто) споделят, че биха потърсили друга работа, в случай че не получат нарастване на заплатата ", показва Костин Тудор, създател и основен изпълнителен шеф на " Уеъруиуърк ".

Проучването демонстрира още, че множеството български компании (34 на сто) усилват заплащането на чиновниците си всяка година, следвани от работодателите, правещи това единствено след договаряния със чиновниците (29,61 на сто) или при реализирани положителни резултати (20,41 на сто).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР