Регионалният природонаучен музей в Пловдив отново изненада приятно своите посетители.

...
Регионалният природонаучен музей в Пловдив отново изненада приятно своите посетители.
Коментари Харесай

Здравко Димитров разгледа костюма на Армстронг

Регионалният природонаучен музей в Пловдив още веднъж изненада прелестно своите гости. От тази събота, пловдивчани и посетители на града могат да видят и допрян единствената в Европа публична имитация на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от задачата „ Аполо “11. Тя е експонирана във фоайето на музея и ще остане там до 23 май.

На 21 юли 1969 година Нийл Амстронг, пълководец на мисията„ Аполо “11, става първият човек, стъпил на Луната. След поредност от полети отвън земната орбита, НАСА обезпечава опция на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да създадат гигантска стъпка за човечеството в различен галактически свят.

Костюмът гостува в града под тепетата, с помощта на Посолството на Съединени американски щати в България и е възложен от Постоянното посланичество на Съединени американски щати към интернационалните организации във Виена. Тази неповторима галактическа екипировка е основана в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в Съединени американски щати, където се съхранява и истинския костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена във връзка 50- годишнината на задачата „ Аполо “ 11 и  кацането на Луната за първи път, празнувано през 2019 година. Съвършено прецизната и достоверна направа ще разреши на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив освен да се приближат до един невиждан миг в човешката история, само че и да научат любопитни обстоятелства за специалността космонавт. Ще научат какво е осигурявало сигурността на космонавтите в Космоса и по какъв начин наподобява първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхнина.

Кметът Здравко Димитров, придружаван от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на регион „ Централен “ Георги Стаменов, посети през днешния ден Регионалния природонаучен музей и дружно с представители на пловдивските медии прегледа скъпия експонат.

„ Тази самодейност се случва с помощта на съдействието ни с посолството на Съединени американски щати и планът, който музеят завоюва за  показване на задачите на Европейската галактическа организация – ЕКА към програмата ESA PECS.. Проектът играе основна роля в популяризирането на науката астрономия, освен в България, само че и по света. Първата част на плана се състои в създаването на две цифрови стратегии за планетариум, отдадени на галактическите задачи на ЕКА за наблюдаване на Земята и Вселената. Заглавията на двата кино лентата са “Космическият порив на Европа ” и “Опазването на нашата скъпоценна планета ”. Те са подготвени, като първият е към този момент в програмата на планетариума “, описа шефът на музея гл. ас. доктор Огнян Тодоров. Той благодари на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и на общинската администрация за безрезервната поддръжка, която музеят получава.

Яна Георгиева, организатор на зала „ Планетариум “ описа историята на репликите на костюма. Експонатът, който се намира в Пловдив е бил изложен в бейзболното игрище на тима на Янките в Ню Йорк. Той е направен посредством 3D сканиране, като всяка дипла, размери и тежестта от 90 кг. изцяло дават отговор на оригинала.

„ Благодаря на Посолството на Съединени американски щати за тази опция. Спомням си през 70-те години, когато летателният уред „ Аполо 11 “ беше показан в панаира. Това са мемоари, които оставят диря за цялостен живот. Пожелавам триумф на музея и имам вяра, че ползата ще е голям и ще остави трайни мемоари в децата. Не единствено, че ще могат да допрян и да се снимат с костюма, само че и ще провокира интерес към Космоса и науката Астрономия “, сподели Кметът Здравко Димитров.

„ Природонаучният музей в Пловдив е най-бързо развиващия се музей и от дълго време надвиши рамките на страната. Актът на слагане на костюма в Пловдив дава европейско измерение на музея. Сътрудничеството с Европейската галактическа организация – ЕКА  легитимира Пловдив и България в една влиятелна научна общественост. Това освен разпространява музея, само че и Пловдив като град, който непрекъснато развива своите културни, научни и просветителни действия. “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

Той употребява случая и да се обърне с зов към медиите да разпространяват кандидатурата на Пловдив за „ Най-добра европейска дестинация “ за 2022 година Пловдив е единственият български град, който взе участие в конкуренцията и е подложен в конкуренция с градовете Лондон, Рим, Виена, Истанбул, Атина, Прага и други в 13-то издание на влиятелната ранглиста European Best Destinations. Победителят ще бъде определен посредством гласоподаване на интернет адрес:

https://www.europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2022/, в интервала от 20 януари до 10 февруари 2022 година, като може да се гласоподава от един и същи адрес един път седмично.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР