Регионалният министър Петя Аврамова © Велко Ангелов Българският ВиК холдинг

...
Регионалният министър Петя Аврамова © Велко Ангелов Българският ВиК холдинг
Коментари Харесай

Защо ВиК холдингът не спазва Закона за публичните предприятия

Регионалният министър Петя Аврамова

© Велко Ангелов Българският ВиК холдинг - държавно сдружение с капитал от 1 милиарда лева, което ще ръководи водната инфраструктура, беше публично вписан в Търговския указател на 5 май 2020 година Същият ден влезе в действие и правилникът за използването на Закон за обществените предприятия, който планува дълго чаканото условие началниците на държавните компании да се избират с конкурс. Хронологията е по този начин подредена обаче, че наредбата да не засегне новата държавна мегаструктура.

Холдингът беше основан като реакция на водната рецесия в Перник, която стана съществена тематика в края на 2019г. Тогава министър председателят Бойко Борисов изясни, че задачата е " да може по-добре да се управлява инфраструктурата и да се вършат поправки и рехабилитация на водопроводната мрежа ". За задачата в него са обединени всички държавни ВиК компании, само че прозрачността е на извънредно ниско равнище още през цялото време.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Закон? Няма да чакаме

Според член 21 от Закона за обществените предприятия " Всички членове на органите за ръководство и надзор се избират и назначават след осъществяване на конкурс. Условията и редът за осъществяване на състезанието се уреждат в правилника за използване на закона. ". Но вместо да съблюдава този правилник, още в края на април Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) разгласи състава на управителния съвет на холдинга без явен аршин и процедура.

За ръководител на управителния съвет бе определен шефът на Българската асоциация по водите Иван Иванов, а другите двама членове са досегашният шеф на ВиК - Шумен, Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, който е някогашен началник на регион Самоков на ВиК - София. В Надзорния съвет на холдинга пък влязоха чиновници на Министерство на регионалното развитие и финансовото министерство, както и специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

На въпрос за какво не беше извършен конкурс за назначението на управителния и надзорния съвет, от Министерство на регионалното развитие дадоха отговор следното: " Членовете на Надзорния и Управителния съвет са избрани като са спазени всички настоящи и използвани все още на избирането им нормативни актове. Правилникът за използване на Закона за обществените предприятия е настоящ нормативен акт, считано от 05.05.2020 година " От районното министерство прецизираха, че надзорният съвет на холдинга е определен на 16 март с протокол на районния министър Петя Аврамова и с членовете му са подписани контракти за възлагане на надзора. " Членовете на Народно събрание са избрали членове на Управителния съвет, като ръководителят на Надзорния съвет е сключил контракти за ръководство с тях и с определения изпълнителен шеф, който да съставлява сдружението ", споделят от министерството.

През януари, малко откакто стана ясно, че този холдинг ще бъде основан, зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов пое ангажимент, че се ангажира съответно за ВиК холдинга новият закон да бъде прибавен в целокупност. На процедура обаче метода, по който холдинга беше образуван, обезсмисля приемането на Закона за обществените предприя, защото точно той е една от първите компании, които трябваше да попадне под неговото въздействие.

По сходен непрогледен метод и без конкурс се назначават и самите шефове на ВиК сдруженията. Повечето от тях са прекъснати, като видно от уеб страницата на Министерство на регионалното развитие, само процедурата за шеф на " Костендилска вода " е в ход.

1 милиарда лева и от горната страна

От Министерство на регионалното развитие обясниха пред " Капитал ", че акциите и дяловете, които страната има в съществуващите ВиК сдружения, ще бъдат импортирани в капитала на холдинговото сдружение посредством апортна вноска, с която надлежно да бъде повишен капиталът на холдинга от настоящия 1 милиарда лв.. Това щяло да се случва поетапно.

" Към сегашния миг се правят процедурни дейности, касаещи оценка на дяловете и акциите на едноличните търговски сдружения, за идното им апортиране в капитала на " Български ВиК холдинг " ЕАД - София ", дадоха отговор от ведомството. " Определя се персоналната конструкция на сдружението и се одобряват вътрешни документи, регламентиращи активността на сдружението и на неговите управителни органи ", споделят те.

Една от главните функционалности на холдинга ще е да афишира публични поръчки с държавни пари, само че не и по европрограми, защото бенефициенти по тях остават самите ВиК оператори. Все още не е ясно по какъв начин ще се избира кои планове да се финансират и в какъв ред. " Политиката в региона на осъществяване на публични поръчки от страна на " Български ВиК холдинг " ЕАД, ще се образува след окончателното му структуриране и апортиране в неговия капитал на акциите и дяловете, представляващи държавното присъединяване в сдруженията ВиК оператори, като нужна причина за разбор на общите потребности и цели на секторно равнище...Уточняват се критериите за финансиране, за приоритизиране на действия и субекти на интервенции. ", сбито обявиха от принципала на холдинга.

След като работата на холдинга към момента е на толкоз ранен стадий, не е ясно за какво въпреки всичко не беше извършена процедура за конкурс на ръководещите компанията. Създаването на холдинги от страната може да докара до конкурентни изкривявания по отношение на частния бранш, като да вземем за пример пренасочването на запаси в границите на групата и използването на разпоредбите за публични поръчки. За това предизвести Ханс Кристиансен, старши икономист в отдела на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за корпоративно ръководство, през януари точно във връзка оповестения от държавното управление проект за основаване на " Български ВиК холдинг ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР