Регионалният исторически музей в Сливен възобновява проучванията на късноантичната и

...
Регионалният исторически музей в Сливен възобновява проучванията на късноантичната и
Коментари Харесай

Възобновяват проучванията на крепостта „Туида“ в Сливен

Регионалният исторически музей в Сливен възобновява изследванията на късноантичната и средновековна цитадела „Туида“ в Сливен – заяви Мая Иванова, началник на екипа на крепостта.

Проучванията ще управлява археологът Николай Сираков, шеф на музея. Целта е да се доразкрие административната постройка на крепостта и тя да бъде напълно експонирана в бъдеще – съобщи той. „Туида“ е най-значителният археологически монумент, среща се на рид в покрайнините на Сливен. Античното населено място е с многовековна история, било е населявано от тракийски племена, антични ризляни и средновековни българи. Укреплението е било от значима роля за защитата на Римската, по-късно – на Византийската, а по-късно и на Средновековната българска страна.

Първите археологически изследвания са осъществени от Елена Бацова през 60-те и началото на 70-те години на предишния век. Разкопките са траяли през 1982 година. Открити са голям брой артефакти. Разкрити са съвсем на цяло крепостните стени, елементи от две монументални здания /една от тях е административната – б.а./. Неотдавна археолозите от Сливен под управлението на Сираков откриха под земята тунел, който води от крепостта към ниското отвън нея. Тунелът евентуално е служел за преместване на вода от реката или за бягство. В него бе открита и непокътната свещ, която са употребявали за осветяване, с датировка от V век.

„Туида“ заема терен от близо 40 дка повърхност. До момента са проучени не повече от 20-30 на 100 от археологическия обект. През 2014 година оборудването бе консервирано и реставрирано за близо 5 млн.лева по европроект на общината. В момента работи като туристически обект. Археологическите изследвания ще се правят по едно и също време с туристическа активност на крепостта. Желанието на историческия музей е изследванията да са годишни.

През 2016 година крепостта „Туида“ получи наградата „Туристическа атракция/обект на годината“ на първите годишни награди на Министерството на туризма. „Разкопките ще допринесат за популяризирането на обекта и на Сливен като дестинация“ – сподели Мая Иванова, началник на екипа на крепостта.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР