Регионалният исторически музей в Русе представя на 21 ноември от

...
Регионалният исторически музей в Русе представя на 21 ноември от
Коментари Харесай

Историческият музей в Русе напомня за 100 артефакта от героичното време

Регионалният исторически музей в Русе показва на 21 ноември от 18 часа книгата „ 100 артефакта от героичното време “. Тя онагледява епохата на българското национално Възраждане посредством експонати, съхранени в музеите. Антропологическият принцип е водещ в представянето, тъй като основава натурален подтекст на дейностите на персонажите от историята. Този метод дава опция в печатното произведение да попаднат освен оръжия, само че и голям брой предмети на всекидневието, религията, знаци на революцията или мемориални свидетелства. Подбрани са 100 артефакта с история, които са значими за разбирането на процесите на съзряването и реализирането на българската нация, защото те го опредметяват и онагледяват.
Сред артефактите вършат усещане: рисунка на маршируващи съветски бойци, освободили село Вардун, Търговищко, тръбата от раковина на Левски, надгробните монументи на Никола Войводов и Стефан Караджа, сложени от Баба Тонка, както и дървена врата от гайтанджийската одая в Етнографския музей навън „ Етър “, превърната в летопис, съхранила спомен за Априлското въстание, разкрило пътя за свободата на България.
Изданието е част от плана „ Следите на героичното време “ на Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей – Българска академия на науките и Регионален исторически музей – Русе, финансиран от Национален фонд „ Научни проучвания “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР