Регионалните управления на образованието вече няма да осъществяват мониторинг над

...
Регионалните управления на образованието вече няма да осъществяват мониторинг над
Коментари Харесай

Контролът над изпитите за гимназиите се изплъзва от ръцете на началниците на инспекторатите

Регионалните ръководства на образованието към този момент няма да реализират мониторинг над националните изпити след четвърти, седми, десети клас и матурите, с които завършва гимназиалното обучение в дванадесети клас. Това тяхно досегашно обвързване е отпаднало от програмата " Система за национално стандартизирано външно оценяване " за 2019 година на Министерството на образованието и науката, чийто план е оповестен за публично разискване.
 11 хиляди учители и личен състав напущат системата на българското обучение тази година  ИТ бизнесът влиза в учебните заведения през 2019 година, часовете излизат от класната стая и стъпват в театрите и галериите
Последната приемна акция бе придружена от кавги за непоследователен надпланов банкет в учебни заведения, в които се влиза с тежки изпити и в жестока конкуренция, осъществен да вземем за пример със заповед на шеф на РУО, без оглед резултатите на дадени претенденти. Журналистическо следствие на OFFNews разкри, че единствено в влиятелната Софийска математическа гимназия в V клас по този метод са вкарани 23 деца. Само за две има ясно законово съображение: техният брат или сестра близнак се е класирал по триумф, а в този случай и некласираното дете се приема. Сред останалите 21 надпланово признати петокласници в СМГ има деца на хора със сериозна власт в страната. Нашата информация е, че 2018-а не е първата година, в която това се случва - в противен случай, годишна процедура е.

След публикуването на следствието в. " Сега " изиска данни за така наречен надпланов банкет в езиковите гимназии с банкет след седми клас. Те потвърдиха информацията ни, че става въпрос за процедура, а не за казус: във Втора британска надплановите тази година са 24-ма, в Първа британска - 22-ма, във Втора немска (73 СУ) - 20-има, в 91 Немска - 15-има, 164 Испанска - 14-има, в 9-та Френска - 13. В СМГ след седми клас също са вкарани още деца, освен след четвърти, и те тази образователна година са 8.

В отговор на следствието ни пред OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев даде обещание и след това предложи промени в разпоредба, с които се лишава властта на началниците на районни инспекторати  да " спускат " деца в мечтаните учебни заведения. Вместо тях за всяко такова искане решение ще взема 7-членна комисия. 

В плана за нова национална стратегия за четирите национални стандартизирани оценявания (след IV, VII, X и XII клас) с изключение на задължението на РУО за мониторинг на всички действия по програмата отпада досегашното им обвързване да координират организацията и провеждането на националните изпити след четвърти, седми и десети клас, и на матурите.

Потърсихме обяснение от МОН за какво отпада задължението за мониторинг на РУО и по какъв начин ще се прави той оттук насетне. Отговорът на ръководителя на шефа на дирекция " Връзки с обществеността и протокол " Климент Христов беше, че отпадала единствено функционалност по финансов мониторинг на осъществяването на дейностите по програмата. Но такова обвързване - за финансов мониторинг - не е било възлагано на РУО. В програмата за 2018 година става въпрос за мониторинг " при реализацията на дейностите ". В тази от 2019 година мониторингът е изнемощял. Не получихме отговор на въпроса си по какъв начин ще се прави мониторингът на дейностите оттук насетне.

Самата стратегия за 2019 година е с бюджет 4.2 млн. лв., колкото бяха заделени и през 2018-а.

Очаква се 53 919 възпитаници да положат матури, 61 479 да се явят на изпитите след VII клас, 64 671 да бъдат оценени след IV клас и 50 000 да вземат участие в онлайн оценяването на цифровите компетентности в Х клас.

Дейностите, които би трябвало да обезпечи бюджетът, са:

- разработване на тестови задания за национално външно оценяване (НВО) и за държавни зрелостни изпити (ДЗИ);

- апробиране на тестовите задания за НВО и за ДЗИ;

- експертна оценка на тестови задания за НВО и за ДЗИ;

- основаване на изпитни материали и размножаването им, в т. ч. за учениците със специфични просветителни потребности, за НВО и за ДЗИ;

- основаване и размножаване на изпитните комплекти за НВО и за ДЗИ;

- обезпечаване на помощните материали и на консумативите за НВО и за ДЗИ;

- разпространяване и превоз на изпитните комплекти, на помощните материали и други за НВО и за ДЗИ;

- обезпечаване на квестори и на учители консултанти за НВО и за ДЗИ;

- обучителни семинари за разработване и за експертна оценка на тестови задания за НВО и за ДЗИ;

- образование на оценителите на изпитните работи за НВО и за ДЗИ;

възстановяване на сигурността и обезпечаване на системи за наблюдаване за НВО и за ДЗИ;

- регулиране и оценяване на изпитните работи от НВО и ДЗИ;

- подготовка на центрове за регулиране и оценяване на изпитните работи за ДЗИ и за НВО в края на VII клас;

- създаване на информационна инфраструктура за задачите на НВО и ДЗИ;

- обезпечаване на нужната осведомителна инфраструктура за задачите на НВО и ДЗИ;

- създаване и/или поддържане на уеб сайтове за реализиране на процесите по НВО и ДЗИ;

- основаване и/или поддържане на разнообразни софтуерни системи за реализиране на процесите по НВО и ДЗИ;

- разбор и разискване на резултатите от НВО и от ДЗИ;

- осведомителна акция за НВО и за ДЗИ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР