Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен и тази година организира

...
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен и тази година организира
Коментари Харесай

РЗИ-Шумен организира кампания за борба с туберкулозата

Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Шумен и тази година провежда акция във връзка  24 март – Световен ден за битка с туберкулозата. Предвидени са действия, целящи повишение на публичната осведоменост във връзка с болестта, възстановяване на здравната профилактика и популяризирането на здравословния метод на живот. 

Кампанията включва организирането на семинар на тематика „ Профилактика на туберкулозата – грижа и отговорност ", в който ще вземат участие здравни посредници от региона. Ще бъдат представяни презентации и видео материали за предварителна защита на туберкулоза в Комплекса за обществени услуги „ Детелина " в Шумен.  
 
По данни на здравната ревизия са регистрирани 12 болни от туберкулоза в Шуменско през 2021 година, а през миналата - 14 поданици на региона.
Благодарение на осъществяването на действия по национални стратегии и финансирани от Глобалния фонд, в България се следи устойчива наклонност за понижаване на заболеваемостта от туберкулоза – от 38,5 на 100 000 население през 2008 година до 18,5 на 100 000 през 2019 година и 12,8 на 100 хиляди през 2020 година, както и сполучлив излаз от лекуването – над 85 %. Основните цели на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България 2021– 2025 година са да се понижи заболеваемостта и смъртността от заболяването, надлежно с 50 и 75 % през 2025 година спрямо 2015 година, означават от РЗИ.

В България диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни, без значение от здравноосигурителния статус на жителите. Туберкулозата е лечима, стига да бъде открита в точния момент и да бъде извършено качествено лекуване, напомнят от здравната ревизия в Шумен. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР