Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана излезе

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана излезе
Коментари Харесай

РИОСВ-Монтана с важен апел: Не погребвайте таралежи през зимата

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Монтана излезе с апел към жителите да не погребват таралежи през зимата. Еколозите предизвестяват, че симпатичните животинки може да наподобяват мъртви, само че в действителност най-вероятно спят зимен сън. 
Обикновено таралежите копаят дупки, в които да са в сигурност, само че защото имаме все по-малко зелени площи, шубраци или гори, става все по-трудно те да намерят безвредно място, където да прекарат зимата в сън, предизвестяват от екоинспекцията. 
Някои таралежи могат да влязат в дворовете ви, търсейки сигурност и топлота, с цел да заспят зимен сън, някои са толкоз изтощени от търсенето, че в последна сметка заспиват на разнообразни странни места като крайпътни улици или тротоари. 
Когато са в хибернация, сърдечната им периодичност и общото действие на тялото се забавят много, като метод за икономисване на сила, което може да обърка човек че таралежът е починал.
Във всеки случай, в случай че видите имобилен таралеж, уверете се, че е на безвредно и топло място и че може да издържи 5 месеца.
Ако намерите таралеж в двора си или някъде на улицата, направете дупка в картонена кутия и на изсъхнало, безвредно и безшумно място, с цел да може да прекара студените месеци там.
Таралежите са заплашен тип, изцяло безобидни са и доста значими в нашата екосистема. Ядат бръмбари, охлюви, жаби, гущери, змии, в това число отровни. Също по този начин унищожават миши гнезда. Не се опасяват нито от пчели, нито от оси. Таралежът може елементарно да унищожи гнездото на стършели и да изяде жителите му, игнорирайки ухапванията им. Учените от дълго време са забелязали имунитета на таралежите към мощни токсини, в това число ухапвания от усойници. Този феномен на антидот към момента не е прочут на учените.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР