Регионалната инспекция по околната среда и водите-Пловдив (РИОСВ-Пловдив) извърши извънредна

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите-Пловдив (РИОСВ-Пловдив) извърши извънредна
Коментари Харесай

РИОСВ: Има новопрекаран път към кариерата за строителни материали край Ръжево Конаре

Регионалната ревизия по околната среда и водите-Пловдив (РИОСВ-Пловдив) извърши изключителна инспекция на активността на кариера в землището на село Ръжево Конаре и откри новопрекаран път, който е отвън концесионната повърхност и попада в рамките на предпазена зона от мрежата " Натура 2000 ", оповестиха от екоинспекцията.

В момента на инспекцията не е осъществявана добивна активност, няма и транспортна техника. Експертите, обаче, са установили съществуването на новопрекаран път, свързващ левия с десния бряг на река Стряма, където се намира базата на концесионера за преправка на добития материал, като новопрекараният път е отвън границите на концесионната повърхност. По пътя има забележими следи от прекосяване на транспортни средства, пресичащи реката.

Територията, през която минава пътят попада в рамките на предпазена зона " Река Стряма " от мрежата " Натура 2000 " за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

С цел прекратяване прекосяването през предпазената зона на концесионера са дадени наставления да предприеме дейности за недопускане навлизането на транспортни средства до базата на сдружението откъм река Стряма, като това би трябвало да стане посредством преграждане на пътния достъп, ограждане на обекта или по различен метод.

Срокът за осъществяването на предписанието е десетдневен, след което ще бъде подхваната следваща инспекция. В случай на несъблюдение на даденото наставление, екоинспекцията ще предприеме административнонаказателни ограничения.

" Кариера за рандеман на подземни благосъстояния - строителни материали, пясъци и чакъли от находище " Стряма 1 ", има подписан контракт през 2008 година за концесия за период от 25 години с Министерството на енергетиката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР