Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе купи UV-машина за стерилизиране

...
Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе купи UV-машина за стерилизиране
Коментари Харесай

Русенската библиотека купи машина за стерилизиране на книги

Регионалната библиотека "Любен Каравелов " в Русе купи UV-машина за стерилизиране и разчистване на книги. Това оповестиха от културния институт в крайдунавския град.

От библиотеката изясняват, че UV-машината, която работи от през днешния ден, отстранява прахуляк, паразити, бактерии и вируси. Тя дава отговор на международните условия за запазване на културни полезности.

С нея се понижава фрапантно и времето за дезинфекция на книгите, което до момента е било в границите на 72 часа. "Това създаваше проблеми на експертите и читателите, защото, от една страна, в заемните не влизаха незабавно всички върнати книги, а от друга - обработката им изискваше ръчен труд и в допълнение физическо натоварване на библиотекарите. С новата UV-машина за стерилизиране и разчистване на книги могат да се дезинфекцират по шест книги за 30 секунди ", изясняват от библиотеката. Машината е купена по плана "Технологични нововъведения за повишение на пригодността за претовареност на лица с трайни увреждания в условия на COVID-19 ". Той се финансира по националната стратегия за претовареност на хората с увреждания на Агенцията за хора с увреждания. По плана следва и доставка на машина за стерилизация и разчистване на пространствата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР