Регионална Дирекция за национален строителен контрол-Видин извърши проверка по документи

...
Регионална Дирекция за национален строителен контрол-Видин извърши проверка по документи
Коментари Харесай

Незаконно се ремонтира язовир във видинското село Дражинци

Регионална Дирекция за народен строителен контрол-Видин извърши инспекция по документи и на място на градеж първа категория: „ Ремонт и възобновяване на язовирна стена и оборудванията към нея на Язовир "Дражинска бара ", с. Дражинци, община Ружинци.
Установено е, че Общината не е одобрила план и не е издала Разрешение за градеж за язовир "Дражинска бара “, който е обществена общинска благосъстоятелност. Строежът се извършва от "МОНТАЖИ " ЕАД, които с уведомително писмо от 07.08.2020 година до кмета на община Ружинци показват, че Експертен съвет към "ДКК “ ЕАД е одобрил техническия план. Също по този начин е маркирано, че плануваните ремонтно-възстановителни действия са по член 151, алинея 1, т. 2, съгласно който не се изисква позволение за градеж за настоящ ремонт. Строежът няма и механически контрол.
С Решение №495/13.07.2018г. Министерски съвет дефинира "Държавна консолидационна компания “ ЕАД да разпорежда ремонтите и реконструкциите на язовири-държавна и общинска благосъстоятелност. Тя от своя страна разпорежда осъществяването на "МОНТАЖИ “ ЕАД.
Извършената инспекция от чиновниците на РДНСК Видин сподели, че описаните и осъществени строително-монтажни работи не съставляват настоящ ремонт. Същите попадат в хипотезите на Допълнителните разпореждания в Закон за устройство на територията за "Основен ремонт “, които са съответно разказани в § 5, т. 42. Предвид императивните разпореждания на Закон за устройство на територията, ДНСК приема за оскъдни решенията на Експертния съвет към "ДКК “ ЕАД.
Извършената инспекция е в резултат на постъпило писмо от регионалния шеф на област Видин. Предвид откритите нарушавания на Закона за устройство на територията в ход е процедура за прекъсване на строителството и възбрана достъпа до градежа.
Предстои административно наказателно произвеждане за всички участници в строителството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР